Mona Wellness priča u dvoje
Naslovna » Deca » Deca » Poremećaj rasta kod dece

Poremećaj rasta kod dece

poremecaj-rasta-kod-dece

Pravilan rast i razvoj deteta uzrokovan je mnogim fakrotima. Osim pravilne ishrane i zdravog načina života, na razvoj mogu uticati i mnogi drugi faktori, kao što je genetika, poremećaj u radu određenih organa, disbalans hornona i slično.

Prema novim istraživanjima, današnja deca se razvijaju mnogo brže nego ranije generacije, pa tako mnogi sedmogodišnjaci izgledaju kao desetogodišnjaci, dok pubertetlije sve više podsećaju na svoje roditelje. Međutim, ipak ima dece koja se malo sporije, odnosno nedovoljno brzo razvijaju.

Uglavnom genetika utiče na razvoj – brzinu rasta i konačnu visinu. Osim genetike, veliki faktor su i pol deteta, okolina u kojoj odrastaju, društveno i ekonomsko stanje porodice i slično. Među uzrocima za sporiji razvoj deteta mogu biti i oni urođeni, pogotovo ako je dete sporije napredovalo još u materici, ali i uzroci koji se stiču vremenom.

Na otežan rast deteta mogu uticati različite hronične bolesti, kao što su bolesti bubrega, probavnog sistema, srca ili pluća, što bi na vreme trebalo otkriti. Osim toga, postoje i određeni psihološki problemi koji decu sprečavaju da se normalno razvijaju. Ovde psiholozi navode određene sredine u kojima dete odrasta, a koja ih emocionalno ne prihvata i gde se ne osećaju sigurno, voljeno i prihvaćeno. Zbog toga se kod deteta može umanjiti lučenje hormona rasta, te dolazi do zaostajanja u fizičkom razvoju.

Kako bi se na vreme otkrio problem u pravilnom rastu deteta potrebno je dete meriti redovno. Merenje se kod beba uglavnom obavlja svaka tri meseca, kada se obavljaju i ostale kontrole kod pedijatra, dok se deca školskog uzrasta mere jednom ili dva puta godišnje.

Ukoliko postoji problem sa lučenjem hormona rasta, ovo se može primetiti već u prvoj godini deteta. Tada se već po izgledu deteta, gde je specifičan lutkast izraz lica, udubljen koren nosa, visok ton glasa i povećana gojaznost, može utvrditi da postoji određeni problem sa rastom. Ovo se može utvrditi i redonim pregledima kod lekara koji će uporediti sve podatke iz zdravstvenog kartona deteta sa standardnom krivuljom rasta koja je utvrđena prema statističkim podacima većeg broja zdrave dece.

Lekar, kada utvrdi ili posumnja na usporen rast deteta, izvršiće dodatne pretrage kojima će se utvrditi tačan uzrok ovog problema. Nakon što se tačno izmeri visina deteta, izračuna brzina rasta i odredi starost kostiju uz pomoć rengenskog snimka šake, uzima se uzorak krvi preko koje se laboratorijskim pretragama određuje nivo hormona štitnjače. Na osnovu datih rezultata pretrage dalje se utvrđuje koji je tačan uzrok usporenog rasta i daje se dijagnoza i terapija, odnosno utiče se na uzrok kako bi se pravilan razvoj deteta nastavio.

Još sličnih tekstova možete pročitati OVDE

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top