Postaću mama

Postaću mama!

postacu-mama

Rađanje deteta menja život. To je veoma radostan događaj, ali i prepun odgovornosti i novih obaveza koje se ponekad čine teškim, ali pre svega unose radost i vedrinu u vaš život, kao i u život vaših bližnjih. Odluka da rodite dete je sigurno izbor sa kojim se suočavate na savestan i zreo način.
To je jedan čin poverenja prema životu koji vas neće ostaviti nepripremljenim.

To je period kada se dešavaju fizičke i emocionalne promene u vašem životu, kao i socijalne. Vi nosite novi život u svom stomaku i postepeno shvatate da je vaša sposobnost za ljubav prema tom životu neograničena i bezuslovna.

Iskustvo trudnoće donosi velike emocije kao i osećaj da učestvujete u izuzetno važnom događaju, koji postaje za vas neizbrisivo sećanje, a sigurno i prvi korak prema novom i bogatijem svetu ljubavi.

Većina majki se pita kako ostati u formi i u toku trudnoće. U trudnoći je ishrana veoma važna. Zato je neophodno da se uspostavi takav režim u ishrani da se zadovolje potrebe za supstancama neophodnim za održavanje funkcija rasta.

Postaću mama

Važno je uskladiti ličnu dijetu da bi se zadovoljile energetske potrebe i osnovne vitalne funkcije. Prvo tromesečje je najdelikatnije. Strogo se zabranjuju alkohol, začini, suhomesnati proizvodi, masna pržena hrana itd. Umereno mogu da se konzumiraju čaj i kafa. U ovom periodu prosečno uvećanje materice i grudi doprinosi 20 odsto ukupnoj težini a polovina dobijene težine potiče od težine fetusa i tečnosti.

Još jedan problem koji se javlja u ovom periodu su mučnina i povraćanje. To su neprijatnosti psihosomatskog porekla a pogađaju najviše emotivnije žene koje teže podnose trudnoću. To se može ublažiti izbegavanjem masne i prerađene hrane a treba jesti malo a često.

Krajem četvrtog meseca telo doživljava blagu ali postepenu transformaciju. Zato je neophodno hraniti se što više voćem i povrćem koji su puni vitamina, a najbolje je jesti ih sirove jer im kuvanje oduzima neophodne vitamine i mineralne soli. Međutim, ukoliko je neophodno, povrće je najbolje kuvati na pari. Preporučuje se i izbegavanje sušenog voća. U poslednjem tromesečju treba smanjiti količinu soli jer so skuplja tečnosti i otežava njihovo oslobađanje.

Neophodno je piti dosta tečnosti, prosečno 1,5 litar dnevno. Voda je osnovni element u dijeti trudnica. Zahvaljujući njoj organizam dobro funkcioniše, čiste se bubrezi, pročišćava se krv od toksina, probava bolje funkcioniše itd. Da bi se u organizam unelo dovoljno proteina treba jesti dovoljno mesa, jaja i ribe. Preporučljivo je i piti mleko u obilnim količinama zbog kalcijuma koji je veoma važan mineral, kao i jesti namirnice bogate gvožđem, koga osim u povrću ima u džigerici.

Hranite se raznovrsno…>>

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top