Naslovna » Trudnoća » Pregledi u trudnoći » Pregledi u trudnoći

Pregledi u trudnoći

Pregledi u trudnoći

preglediutrudnoci

Prvi pregled kod ginekologa je veoma važan. Lekar će Vas pitati o bolestima (hroničnim i nastalim), bolestima u porodici, prethodnim trudnoćama, spontanim pobačajima ili abortusima. Navedite lekaru sve lekove koje ste uzimali u vreme pre trudnoće i u vreme nastale trudnoće.

Pregledi u trudnoći

Na pregledu možete očekivati:

ginekološki pregled radi eventualnog stavljanja serklaža (Podvezivanje grlića materice – direktno utiče na bezbedan dalji tok i krajnji ishod trudnoće)

– merenje pritiska (naglo povećanje krvnog pritiska može biti znak veoma ozbiljnog stanja) i telesne mase (Vaš dobitak na težini je važan pokazatelj razvoja vaše bebe).

kolposkopski pregled PA test, cervikalni i vaginalni bris

ultrazvučni pregled – Ovim pregledom možete videti vašu bebu na monitoru. Ultrazvuk se koristi za određivanje bebinih mera i termina porođaja, razvoja tela – glave i kičme, položaja bebe i da li je posteljica na prvom mestu, da li se beba normalno razvija.

laboratorijske analize – biohemija, urin (Proverava se nivo šećera koji može da ukaže da imate previše šećera u krvi i da je potrebno da izmenite ishranu. Proteini u mokraći mogu da ukažu na infekciju ili visok krvni pritisak, što je potrebno lečiti), krvna slika (Ova analiza se radi zbog eventualne anemije – malokrvnosti), krvna grupa i RH faktor (Ukoliko je trudnica RH negativna do kraja trudnoće mora kontrolisati antitela)

Pregledi u trudnoći

II trimestar (12 – 16 ng)

Na pregledu možete očekivati:
ginekološki pregled radi eventualnog stavljanja serklaža (Podvezivanje grlića materice – direktno utiče na bezbedan dalji tok i krajnji ishod trudnoće), merenje pritiska i telesne mase

ultrazvučni pregledi

biohemijski skrining, kontrola AFP (alfa feto proteini – biohemijska analiza na osnovu koje se može zaključiti, uz druge preglede, o riziku razvojnih anaomalija)

dabl, tripl test (meri nivo dve, odnosno, tri hemikalije u majčinoj krvi – afp, estriol i hcg. Ne identifikuje postojanje ni jedne posebne anomalije već samo prisutnost hemikalija koje mogu povećati rizik za nastajanje anomalija) ili AC (amniocenteza – procedura u kojoj se iz majčine materice uzima deo amnionske tečnosti koja okružuje bebu. Utvrđuju se poremećaji poput Down sindroma, spine bifide…)

• 23 ng ultrazvučni pregled Dopplerom

• laboratorijske analize (šećer, urinokultura)

• za RH negativne kontrola antitela

Pregledi u trudnoći

III trimestar (33-40 ng)

• jednom nedeljno ginekološki pregled, merenje pritiska i telesne mase

• ultrazvučni pregled

kardiotokografija (CTG je metoda koja se primenjuje kod trudnica u svrhu što preciznijeg uvida u stanje ploda i trudnice. Ovom metodom se istovremeno meri srčana aktivnost fetusa i kontrakcije materice majke. Svrha ovog merenja je procena postojanja bilo kakve patnje ploda u zadnjem trimestru i samom porođaju), eventualno Doppler

• laboratorijske analize (šećer, urinokultura)

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top