Mona Wellness priča u dvoje
Naslovna » Deca sa smetnjama » Saveti roditeljima » Rođeni za čitanje

Rođeni za čitanje

rodjeni-za-citanje

Nati per leggere je projekat koji promoviše rano glasno čitanje deci od najranijeg uzrasta. Sprovodi se u Italiji od 1999. godine. 2001. godine dobio je nagradu Ministarstva kulture za Najbolji događaj na području čitanja i promocije knjige na nacionalnom nivou za 2001. godinu u Italiji.

Nosioci projekta su Udruženje italijanskih biblioteka (AIB – Associazione Italiana Biblioteche), Prosvetno društvo pedijatara (Associazione Cluturale Pediatr) i Centar za dečje zdravlje (Centro per la Salute del Bambino). Upravnica Centralne dečje biblioteke u Rimu Leticia Tarantelo ujedno je i pokretač italijanskog nacionalnog projekta Rođeni za čitanje – Nati per leggere. Pokrenula je projekat u svrhu podrške i podsticanja prakse da roditelji na glas čitaju svojoj deci od ranog uzrasta kao pravo svakog deteta.

Nit vodilja, slogan ovog projekta glasio je “Primajući ljubav prema čitanju putem iskazivanja ljubavi: roditelj koji detetu čita priču”. U projekat su uključeni bibliotekari koji biraju sadržaje za knjige zavisno od uzrasta i sposobnosti shvatanja dece. Pedijatri koji s roditeljima i decom zajedno čitaju na redovnim sistematskim pregledima i potom poklanjaju deci po primerak knjige i vaspitači u jaslicama i vrtićima.

Od 6 meseci života do polaska u školu deca tako stvore svoju prvu biblioteku od 10 knjiga.

Rođeni za čitanje…>>

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Odgovorite

Scroll To Top