Naslovna » Deca » Deca » SAMOSTALNOST DECE

SAMOSTALNOST DECE

 

Povremeno čujem od roditelja rečenicu da im deca uopšte nisu samostalna, da su nesposobna, smotana, trapava, da ne umeju sami da donose odluke. Najčešće je problem u nama, odraslima, a ne u deci, ma koliko nam bilo teško da to sebi, i drugima, priznamo. Već oko druge godine počnemo vrlo svesno da radimo veći broj stvari umesto dece koja su, već tada, uveliko spremna da to rade sami. Najčešće zato što nam je tako brže, lakše i komfornije. I onda se iznenadimo kada desetogodišnjaci ne umeju samostano da se obuku, zakopčaju košulju i zavežu pertle. Da sami spreme sebi sendvič i naprave limunadu, iseku hleb i podgreju ručak.
Pomislite samo da li su naše bake i deke, kada su bili mali, imali uvek nekog pri ruci da ih obuku, nahrane i za njih donese svakodnevne odluke. 
Naravno da su bili samostalni, naravno da se od njih očekivalo da se sami obuku i da pomažu u kući. Jednostavno, nije imao ko drugi.

to my valentine,Problem u nesamostalnosti dece mali je kada su oni mali, ali kako rastu, problem postaje ogroman. I sami možemo da se setimo kada smo počeli da radimo umesto naše dece a možda i kada smo shvatili da smo preterali. Sećate se onda kada su deca još sasvim mala i kada pokušavaju sebi da navuku čarapu? U stanju su da ponavljaju proces stotinu puta ali onda dođemo mi i pokvarimo ne samo zabavu već i učenje i sami ih obujemo. Zato što nam se žuri. Onda to isto radimo sa obrocima, raspremanjem igračaka i svim drugim sitnim odlukama. Ono što ne uviđamo, radeći iz najbolje namere, je da deca imaju dovoljno strpljenja da sami nauče da obuju tu čarapu ali mi im dajemo do znanja da nema potrebe da se trude. Neko će to već uraditi umesto njih. Tako, malo po malo, deca odustaju od učenja i donošenja odluka. Jer će to uraditi neko drugi.

A onda odluke postaju sve krupnije. Koji sport odabrati? Koji instrument, koji drug, koji fakultet…

Svaki sledeći put kada sebe uhvatite u tome da bespotrebno pomažete detetu, stanite! Sigurna sam da želite da vam dete za koju godinu bude samostalno i spremno za život ali, to se vežba. Na sitnim stvarima u početku. Zato počnite odmah! Dobro procenite šta je dete u stanju da uradi samostalno pa makar i ne u vašem tempu i ne savršeno. Nije to važno. Važno je da se oseća korisnim, odgovornim i samostalnim. Jer, možda je danas nespretan da veže sam pertle i 5 puta ćete morati da sačekate da veže opet, ali ćete biti ponosni kada za mesec dana shvatite da o tome više ni ne razmišljate. 

Zato pustite dete da se oseća samostalno, odgovorno i korisno da bi to i postalo. Svima će biti bolje zbog ove odluke. Počnite odmah!!!

Ova i mnoge druge teme su deo Akademije za roditelje, autorskog treninga za mudre roditelje koji počinje ponovo ovog oktobra. Više o temama i datumima održavanja pročitajte ovde

 

Marijana Milošević Simić

Diplomirani muzički pedagog, autor prve muzičke radionice za bebe Bim Bam , autor brojnih seminara namenjenih nastavnom osoblju, autor  više radionica namenjenih ličnom razvoju odraslih i roditelja u okviru HR Centra i MYNLP, član Upravnog odbora Belgrade Chopin Fest-a

 

 

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top