Naslovna » Obrazovanje » Informator obrazovanja » Šta su stipendije

Šta su stipendije

Stipendije se dodeljuju u oblasti obrazovanja i to srednjoškolskog uzrasta, studentskog obrazovanja, postdiplomskih usavršavanja, ali isto tako dodeljuju se i onima koji imaju talenat u oblasti sporta, kulture, umetnosti…

sta-su-stipendije

Najzastupljenije su stipendije koje su namenjene studentima. Ove stipendije mogu da se dodeljuju onima koiji su tek upisali određeni fakultet u zemlji ili inostranstvu, zatim onima koji su ostvarili visoki prosek tokom studija, kao i diplomiranim studentima koji žele da nastave usavršavanje kroz specijalističke, magistarske i doktorske studije.

Takođe, stipendije mogu da budu namenjene i za kraća studijska putovanja ili boravak u inostranstvu radi usavršavanja stranih jezika ili u cilju posete seminara, konferencija, radionica.

Šta su stipendije

Stipendija predstavlja vid finansijske pomoći koja se dodeljuje istaknutim pojedincima u cilju nagrađivanja postignutih rezultata u prethodnom periodu, ali i radi stimulisanja daljeg obrazovanja, istraživanja ili profesionalnog usavršavanja.

Stipendije su najčešće materijalne prirode, gde se primaocu stipendije mesečno ili u drugim vremenskim intervalima uplaćuje određeni iznos novca. Sa druge strane, pod stipendijama se podrazumeva i pokrivanje troškova školarine, smeštaja, hrane ili drugih troškova za vreme studiranja van mesta prebivališta. Navedeni troškovi mogu biti nadoknađeni u celini ili delimično.

Stipendije su izuzetno značajne pre svega zato što pružaju mogućnost onima koji poseduju talenat i dobre rezultate, a pritom nemaju dovoljno finansijskih sredstava, da nastave svoje obrazovanje i usavršavanje.

Konkurs za dodelu učeničkih kredita

Konkurs za dodelu učeničkih stipendija

Isplata učeničkih i studentskih stipendija i kredita

Konkurs za dodelu studentskih stipendija

Konkurs za dodelu studentskih kredita

Zakon o učeničkom i studentskom standardu

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Odgovorite

Scroll To Top