Mona Wellness priča u dvoje
Naslovna » Deca sa smetnjama » Saveti roditeljima » Šta sve mame mogu naučiti od tata?

Šta sve mame mogu naučiti od tata?

111

Svima je jasno da je briga o detetu najvažnija obaveza svakog roditelja. Međutim, ponekad deluje da to ozbiljnije shvataju majke koje  stalno brinu da li je sve u redu ili nije.

Ponekad bi mame mogle da se malo ugledaju na očeve i da brigu i probleme ostave sa strane, a fokus pažnje prebace na malo više zabave.

Igre bez granica

Tate su sklone da svojoj deci pružaju ipak malo više slobode nego što bi to majke radile. To ne znači da oni brinu o svojoj deci manje, već da se trude da u svakodnevnicu unesu više zabave i manje stresa. Ovo je jedna od lekcija koje bi majke mogle da nauče od očeva i da primenjuju što češće.

Strah od toga da će se dete povrediti toko igre svakako uvek postoji kod roditelja, ali to ne bi trebalo da deca osete. Pobrinite se da je okolina bezbedna za njihovu igru i onda ih pustite da se zabavljaju. Uključite se i vi i krišite sva pravila koja inače poštujete. Čak iako se dete povredi – to će verovatno biti mala posekotina ili blaži udarac, a ako dete vidi da vi paničite zbog toga – ono će se još više uplašiti. Budite tu da ga utešite i zbrinete povredu ukoliko je potrebno, ali ne zaboravite da je to sastavni deo odrastanja svakog deteta. Setite se samo svog detinjstva!

Život sa manje pravila

Šta bi dete trebalo da obuče, šta će jesti i kad, kad će na spavanje? Ovo je deo svakodnevnog života svih roditelja. Razlika je u tome što majke i očevi na ove obaveze povremeno gledaju sasvim drugačije – što je potpuno u redu. Ako se mame pitaju – dete mora da je uvek lepo obučeno, naravno u skladu sa vremenom i prilikom, potrebno je da svakog dana unose što više zdravih namirnica, a vreme za popodnevnu dremku i spavanje unapred se zna. Kako to ne bi bilo “dosadno” i kako bi se i u ovaj deo svakodnevnice unelo malo zabave – očevi su tu sa svojim pravilima.

Zašto deca moraju da obuvaju uvek dve iste čarape i zašto majica mora da se slaže sa pantalonama? Zašto ne bi prošetali po baricama na ulici? Da li vam je ovo poznato? To su sigurno dečije želje koje će verovatno svaki otac, bar s vremena na vreme, ispuniti i pustiti da dete odredi šta će obući, šta će jesti i da li će zaspati u krevetu ili fotelji. To ne znači da su pravila koja čine život deteta sigurnim i zdravim potpuno narušena, niti da će se nešto strašno desiti, već da uvek postoji mesta za izbegavanje pravila ili jednostavno – zaobilaženje ustaljenih obrazaca ponašanja. Da nije tako – gde bi onda zabava bila?

Promena prioriteta

Svakodnevne obaveze povremeno mogu u potpunosti da potisnu zabavu – zbog čega bi trebalo češće se zapitati šta su zaista prioriteti u životu. Sa ciljem da svojoj deci obezbede sve što je potrebno, roditelji se nekad izgube u tome šta je zaista važno – a to je kvalitetno provedeno vreme sa decom i u krugu porodice, pre svega! Posao i radne obaveze oduzimaju ionako veliki deo vremena svakog dana, a kako umeju biti malo opušteniji, očevi će to češće primetiti i svaki slobodan trenutak će provoditi sa svojom decom, dok majke često u tim trenucima brinu o tome da li je sve sređeno, da li je ručak skuvan i da li je sve na svom mestu.

Jedan dan života u “haosu” zarad vremena provedenog sa porodicom u prirodi, popodnevnoj šetnji ili “kućnom bioskopu” sigurno vredi “istrpeti”. Majke – opustite se više jer će sve biti u redu! Uvek je najvažnije da svoje vreme provedete sa decom i da pronađete zajedničku zabavu jer su to uspomene iz detinjstva kojih se svi rado sećamo, a ne to da li su nam mama i tata obezbedili skuplju ili bolju odeću, najnoviju opremu za sport, novi telefon i slično.

Još sličnih tekstova pročitajte OVDE

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top