Mona-Uskrsnji prvomajski praznici
Naslovna » Turizam » Odlazak na more » Turska more

Turska more

Izabrati pravu destinaciju za letovanje u Turskoj uopšte nije lako, jer je neophodno odlučiti da li će ona biti na egejskoj ili sredozemnoj obali, a potom i hoće li to biti Kušadasi, Bodrum, Alanja, Marmaris…ili Antalija, Kemer, Belek, Lara

Bodrum
Marmaris
Antalija
Alanja
Side
Kemer

Kušadasi

ku

Kušadasi je smešten na egejskoj obali Turske, naspram grčkog ostrva Samos. Ovaj nekadašnji ribarski gradić u koji su veoma rado svraćali gusari, sada je poznat prvenstveno po prelepim peščanim plažama, od kojih su najpoznatije: Duga plaža, Kustur i Kadinlar Denizi (Ženska plaža). Mesto čije ime u prevodu glasi „Ostrvo ptica” preporučuje se onima koji žele da kombinuju posetu drevnom gradu Efesu sa doživljajem ruralnog dela Turske, a istovremeno se odmore i dobro provedu. Iako ne obiluje znamenitostima kao Bodrum i nije velik poput Marmarisa, Kušadasi spada među najpopularnija turska letovališta i omiljen je među turistima iz Velike Britanije, Irske i zemalja nekadašnje Jugoslavije. Jedna od retkih znamenitosti ovog mesta jeste malena kamena tvrđava koja se nalazi na Golubijem ostrvu. Ulazak u tvrđavu nije dozvoljen, ali je zato moguće posetiti muzej koji se nalazi van zidina. Odlazak na Golubije ostrvo idealan je za one koji žele da protegnu noge na njemu, a pored parova i porodica u šetnji, na ostrvu se mogu sresti još ribari i mačke. Ljubitelji istorije i prirodnih lepota imaju priliku da odu na izlet do Kleopatrinog kupatila, Efesa ili Pamukalea (Pamučna palata), kompleksa mineralnih izvora koji su terasasto raspoređeni i, zahvaljujući taloženju minerala, veoma su interesantnog izgleda. Porodicama sa decom biće zanimljivo i to što se u blizini Kušadasija nalaze čak tri akva parka. Mlađi posetioci i ljubitelji dobre kapljice ne moraju ići daleko jer se čuvena Ulica barova, kao i nekoliko nadaleko poznatih noćnih klubova nalaze baš u Kušadasiju, pa je provod do ranih jutarnjih sati zagarantovan. Nakon provoda u ulici punoj barova i pabova sledi mamurluk, a u blizini baš te ulice nalazi se i idealno mesto za oporavak od noćnog provoda – šest vekova stari hamam Beledije, koji je restauriran i ponovo u upotrebi.

U Kušadasiju birate hoćete li biti smešteni u gradu, ili bliže nekoj od plaža, kojih je u ponudi više. Naša je preporuka biti smešten u gradu, zbog večernjeg neizostavnog šopinga i izlazaka u gradu.

Ladies Beach

oo

Long Beach

lo

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top