Naslovna » Turizam » Odlazak na more » Crna Gora

Crna Gora

Montenegro naslovna

Regije i gradovi u Crnoj Gori

Smeštena u jugoistočnom delu Evrope na Balkanskom poluostrvu, Crna Gora se se na istoku i severoistoku graniči sa Srbijom, na zapadu i severozapadu sa Hrvatskom i Bosnom i Hercegovinom, a na jugoistoku sa Albanijom. Jugozapadno Crnu Goru od Italije deli Jadransko more.

Crna Gora je podeljena u tri regije: Primorsku, Centralnu i Severnu regiju.

Primorski region izlazi na Jadransko more. Crnogorska obala proteže se od ulaza u Bokokotorski zaliv, pa sve do ušća reke Bojane na granici sa Albanijom – ukupno 293 kilometra. Na Crnogorskoj obali nalazi se veliki broj gradova i opština koje imaju izlaz na more, a među njima najveće, najpoznatije i turistički najposećenije su: Boka Kotorska, Herceg Novi, Kotor, Tivat, Budva, Bar, Ulcinj.

Centralni region se sastoji od četiri opštine – Podgorica, Crkvenica, Cetinje i Nikšić, a obuhvata deo Crne Gore koji je najnastanjeniji. U ovoj regiji nalazi se i glavni grad – Podgorica, prestonica Cetinje, kao i industrijski centar države koji se nalazi u Nikšiću.

Severna regija obuhvata 11 opština, po površini je najveća, ali kako se nalazi najviše na planinskom delu – slabo je naseljena. Ovde se nalaze gradovi: Andrejevica, Berane, Bijelo Polje, Kolašin, Mojkovac, Pljevlja, Plužine, Rožaje, Šavnik, Žabljak.

Podgorica
Kotor
Perast
Herceg Novi
Budva
Sveti Stefan
Aqua park Topoliš
Plaže na Budvanskoj rivijeri
Bečići
Ulcinj
Tivat

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top