Mona Wellness priča u dvoje
Naslovna » Deca » Deca » Upoređivanje sa drugom decom

Upoređivanje sa drugom decom

ccc

Upoređivanje sa drugom decom – koliko je to dobro?

U situacijama kada ne mogu svojoj deci nešto da objasne ili pokušavaju da im održe neku lekciju, roditelji se ponekad posluže upoređivanjem svog deteta sa drugim detetom. Ali kako to utiče na dete?

Naravno, svaki roditelji misli da je njegovo dete potpuno jedinstveno i drugačije od drugih – što je svakako istina, ali prilikom čestog upoređivanja sa drugima, dete može apsolutno sumnjati u to. Naime, poređenjem sa drugima zbog uspeha/neuspeha koji su doživeli može imati zaista teške posledice na razvoj njihove ličnosti.

Kako to Milica može, a ti ne?

Poređenje sa drugom decom odaje utisak da biste vi kao roditelj voleli da vaše dete bude kao neko drugo, a to kod deteta može u velikoj meri uticati na samopouzdanje. Vremenom mogu osećati da nisu dovoljno dobri, da nisu ni dovoljno vredni – i da su sve to razlozi da ih manje volite. Sve to, naravno, nema veze sa istinom, ali deca su veoma nežna i krhka bića i njima je potrebna nega – i u psihičkom smislu, a ne samo fizičkom.

To što “Milica” možda lako može da nauči pesmicu napamet, a vaše dete ne – to nije razlog da ga poredite sa drugim detetom, niti ćete na taj način podstaći dete da se više potrudi oko toga. Uostalom, sigurno postoji nešto što “Milica” ne može, a važe dete može – a vi u tom trenutku na to niste ni pomislili.

Ti si bolja od ostale dece

Kao što je stalno negativno upoređivanje sa drugom decom šteti samopouzdanju vašeg deteta, tako i druga krajnost nije dobra. Ponavljanjem da je vaše dete bolje od drugih u svemu i podizanje njegovog ega na taj način (pogotovo bez argumenata) može u jednom trenutku ipak negativno uticati na njegovu ličnost.

Kada dete navikne da se smatra najboljim – bez obzira na to šta je uradio ili ne – dolazi do “zaštitnog balona iluzije” u kom živi, a koji će se rasprsnuti već prilikom prvih sportskih rezultata ili ocena u školi, gde će se pokazati da možda nije baš apsolutno bolji od svih. Ovo može biti veliki šok za vaše dete, te je očigledno da mu niste učinili nikakvu uslugu govoreći mu da je uvek bolji od svih.

Samo bez upoređivanja

Najbolje je negovati i vaspitavati dete tako da se ono takmiči sa samim sobom. Prateći napredak na ovaj način sigurno je da će u kasnijem periodu života imati zdravo samopouzdanje koje proističe iz kvalitetno provedenog ranog detinjstva.

Još sličnih tekstova pročitajte OVDE

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top