Naslovna » Mama » Zdrava mama » Vežbe protiv menstrualnih bolova

Vežbe protiv menstrualnih bolova

 

Tokom menstruacije poželjnije je što više kretanja, jer se tako mnogo bolje prevazilazi neprijatno stanje nego ležanjem i mirovanjem.

Bolove tokom menstruacije ima mnogo žena. Pritisak u donjem delu stomaka, bolovi u leđima, grudima i grčevi su najčešći simptomi, a neretko se javljaju i tegobe, poput glavobolje i malaksalosti.

U akutnim stanjima mogu da pomognu odgovarajući analgetici, a kada slobodno vreme to dozvoljava, od pomoći su i određene vežbe. One regulišu prokrvljenost karlice i opuštaju mišiće. Osim toga, tokom menstruacije poželjnije je što više kretanja, jer se tako mnogo bolje prevazilazi neprijatno stanje nego ležanjem i mirovanjem.

Četvoronožni položaj

Oslonite se na šake i kolena. Glavu spustite, a leđa izvijte poput mačke. Pri tom, mirno udišite i izdišite i zadržite ovaj položaj oko dva minuta.

Istezanje leđa

Sedite i ispružite noge. Savijte desnu nogu, a stopalo stavite na unutrašnju stranu leve butine. Udahnite i podignite ruke iznad glave. Izdahnite i savijte se prema napred iznad leve noge. Zadržite položaj pola minuta, zatim udahnite i vratite se u početni položaj. Ponovite isto savijanjem leve noge.

Ljuljanje

Lezite na pod na leđa. Noge savijte, privucite na grudi i obgrlite ih rukama. Nekoliko puta se lagano zaljuljajte nalevo i nadesno. Na ovaj način se blago masira područje oko kičme.

Spojena stopala

Sedite na ravnu podlogu. Ispod glave i ramena podmetnite veći jastuk. Savijte noge tako da su stopala spojena. Polako dišite i odmarajte se nekoliko minuta.

Noge u vazduhu

Lezite na leđa i podignite noge. Pod donji deo leđa podmetnite jastuče. Ruke i ramena su opuštena. Podignite noge, raširite i držite u vazduhu. Dišite mirno i ostanite u ovom položaju nekoliko minuta.

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top