Naslovna » Deca sa smetnjama » Saveti roditeljima » Vežbe za pravilan izgovor glasova

Vežbe za pravilan izgovor glasova

vezbe-za-pravilan-izgovor-glasova

Vežbe za pravilan izgovor glasova kod dece koje roditelji mogu raditi kod kuće

Roditeljima je najvažniji napredak deteta u psihofizičkom razvoju, razvoju govora i razvoju motoričkih sposobnosti. Činjenica je da ima sve više dece sa odstupanjem u izgovoru glasova. Poremećaj u izgovoru glasova naziva se dislalija. Saveti logopeda im mogu pomoći u rešavanju problema. Brojni su razlozi koji do toga dovode.

Ovde će biti reči o tome kako vi kao roditelj u saradnji sa logopedom možete da pomognete detetu u poboljšanju funkcije govornih organa kroz razne aktivnosti i igru. Potrebno je raditi vežbe logomotorike, zajedno sa detetom 5 minuta svakodnevno, a cilj im je da se jačaju mišići govornih organa.

Ove vežbe nisu zamena za odlazak kod logopeda već samo dopuna za one roditelje koji ne mogu imati stalnu saradnju sa logopedom u onoj meri koliko je detetu potrebno.

Vežbanje uz pomoć hrane
Žvakanje čvrste hrane je izuzetno važno, osim redovnih obroka pokušajte i sa drugim zdravim namirnicama: suvo voće, kifle, sir, žvake, suvo grožđe, perece, kokice, gumene bombone, štapiće.

Sisanje stvari
Razne slamčice koje su tanke i zakrivljene, sportske flašice sa dugačkim slamkama. Lizalice i tvrde bombone spadaju u slatkiše ali sa njima se i odlično vežba jer se vrši veliki pritisak na mišiće usta.

Vežbe duvanja
Ove vežbe su najviše interesantne deci jer se sastoje od igre i zabavne su. Za aktivnosti duvanja koristite balone, dečije zviždaljke, trube, frule i ostale duvačke instrumente. Pravite balone od sapunice. Napravite takmičenje sa vašim detetom tako što ćete staviti na sto komadiće stiropora, papiriće ili lakše plastične kuglice i vidite ko će više da ih oduva sa stola. Vodenim bojama napravite sliku duvanjem tako što ćete naneti više vodene boje na papir a zatim duvajte u papir kako bi se boja razlila u zanimljiv crtež. Kada ste napolju pronađite maslačak i duvajte u njega.

Izražavanje emocija
Imitirajte različite emocije i tražite od deteta da pokaže kako izgleda kada je:

Ljut (namršteno lice, naborano čelo, a ako je jako ljut – usne razvučene, zubi stisnuti)
Srećan (različiti osmesi – zatvorenih usta – blagi osmejak; otvorenih usta – da se vide i zubi; jako srećan – usta širom otvorena)
Uplašen (zaokrugljena usta, kao za „O“, oči širom otvorene)
Tužan (usta nakrivljena na dole, lice namršteno)

Gimnastika jezika…>>

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Odgovorite

Scroll To Top