Naslovna » Obrazovanje » Ispeci pa reci deci » Video lekcije umesto privatnih časova matematike

Video lekcije umesto privatnih časova matematike

video-lekcije-matematika

Video lekcije umesto privatnih časova matematike

Đaci od V do VIII razreda širom Srbije, zahvaljujući zalaganju niškog profesora Saše Popovića, gradivo iz matematike mogu da utvrđuju i savladaju gledajući video lekcije na internetu.

Popović, koji je 2011. godine napravio prve edukativne video klipove na srpskom jeziku za pripremu polaganja završnog ispita iz matematike, je obradio sve lekcije iz nastavnog programa za učenike starijih razreda.

Đaci na video udžbeniku slušaju i gledaju kako na primerima objašnjavam teoriju. Ovaj način učenja mogu da koriste za obnavljanje, vežbanje ili upoznavanje sa lekcijama koje u školi tek slede – kaže Popović.

Prednost ovog načina učenja u odnosnu na klasični sa nastavnikom jeste što đak može da vraća video koliko puta mu je potrebno da bi informacije što bolje savladao. Uz to, potpuno je besplatan.

Obrazovni sistem je u opštem haosu i rasulu. Deci je potrebno da se dodatno obrazuju, ali nedopustiva je praksa da već u I ili II razredu imaju privatne časove iz nekih predmeta – kaže Popović. On dodaje da odgovornost za takvu situaciju dele roditelji, nastavnici, ali i Ministarstvo prosvete jer nastavnike opterećuje mnogobrojnim stvarima koje se ne tiču direktno nastave.

Deca kod kuće sama pogledaju video materijal, dođu u školu i nastavnik ne koristi čas za predavanje, već odmah prelazi na vežbanje zbog čega su deca direktnije uključena u rad. Moja koleginica i ja smo pokušali da tako radimo i model se odlično pokazao – kaže Popović.

Koliko učenje pomoću klipova pogoduje đacima pokazuje činjenica da su njegovi klipovi za pripremu završnog ispita iz matematike za nepune 3 godine pregledani 5,5 miliona puta, kao i da se stotinak hiljada dece tako pripremalo za ispit.

Matematika za 5. razred

Matematika za 6. razred

Matematika za 7. razred

Matematika za 8. razred

 

Hvala sajtu: www.ucislobodno.com

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Odgovorite

Scroll To Top