Naslovna » Beba » Vigantol AD kapi

Vigantol AD kapi

vigantol-kapi

Najvažniji način da do rahitisa ne dođe je prevencija. Rahitis je neophodno prevenirati sve dok je mleko osnovna hrana deteta, dakle obavezno u prvoj godini života.

Majčino mleko, praktično, ne sadrži vitamin D, osim minimalne količine – koja iz krvi majke bude filtrirana u samo mleko.

Da bi se u prvoj godini života kosti pravilno razvijale, potrebno je svakodnevno uzimati (prema preporuci Američke akademije za pedijatriju) bar 400 internacionalnih jedinica vitamina D.

Ista akademija predlaže skalu preventivnih doza vitamina D i za druge uzraste dece, sve dok se rast ne okonča, ali ove preporuke treba uzeti uslovno, jer deca sa kompletnom i uravnoteženom ishranom nemaju potrebe za dodatnim vitaminom D.

Dakle, počev od petnaestog dana života, pa do navršene prve godine, daje se dodatni vitamin D (današnji standard su Vigantol kapi, jedna kap dnevno). Ukoliko je dete od prvih nedelja života na adaptiranom mleku, koje je dodatno vitaminizirano, Vigantol kapi ne treba davati.

Da li davanje vitamina D mora da se sprovodi do pune prve godine?
Poželjno je, ali je dovoljno bezbedno prekinuti davanje i pre isteka prve godine – ako je dete ranije prihvatilo svaku vrstu hrane, ako se kvalitetno i raznovrsno hrani, kao i ako vremenski uslovi dozvoljavaju da dete provodi dovoljno vremena izloženo sunčevim zracima.

Koje su posledice nedostatka vitamina D…>>

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Odgovorite

Scroll To Top