Naslovna » Deca » Studenti » Besplatne studije u Sloveniji

Besplatne studije u Sloveniji

slovenija studiranje

Besplatne studije u Sloveniji

Slovenija je jedna od država Evropske unije koja se može pohvaliti prelepom prirodom između Alpa i Jadranskog mora, a kada je u pitanju školstvo – predstavlja jednu od većih akademskih sila sa svojih 5 univerziteta, 48 visokoškolskih ustanova i 46 viših škola. Svi studijski programi su akreditovani i realizuju se po Bolonjskom procesu. Posebne povoljnosti za studiranje u Sloveniji pružaju se brucošima iz Srbije – jer su za njih studije u potpunosti besplatne!

Najveći i glavni grad, ali i ekonomska i administrativna celina u Sloveniji je Ljubljana, sa oko 300.000 stanovnika, koja je pored Maribora, Kopera i Nove Gorice i poznat univerzitetski grad. Neke od 46 viših škola u Sloveniji nalaze se i u Celju, Velenju, Murskoj Soboti i Piranu. Bez obzira na to koji fakultet i studijski program odaberu, studenti iz Srbije dobijaju boravišnu dozvolu po osnovi studija koja im omogućava da se lakše kreću po Šengenskoj zoni. Ljubljana je u tom pogledu veoma dobar izbor jer je povezana sa svim većim evropskim gradovima, dok i ostali univerzitetski gradovi u Sloveniji imaju neke svoje prednosti.

Odlični uslovi za studente iz Srbije

Osim što dobijaju pravo na besplatne studije, studenti iz Srbije u Sloveniji u tom periodu mogu sasvim legalno da rade, što nije slučaj u većini drugih zemalja članica Evropske unije. Studentima su na raspolaganju mnogi poslovi preko agencije studentski servis, koja studentima pronalazi poslove koji donose zaradu dovoljno za pokrivanje svih troškova studentskog života u Sloveniji. U proseku studenti u Sloveniji mogu zaraditi između 350 i 500 evra (nakon oporezivanja), što je dovoljno za troškove izdavanja stana, račune, putovanje i slično. Sva radna iskustva koja se steknu tokom studiranja u Sloveniji preko Studentskog servisa biće upisana u radnu knjižicu, a osim u Sloveniji – poslovi se mogu naći i preko granice.

Kao odgovorna socijalna država, Slovenija svim svojim studentima subvencioniše ishranu i gradski prevoz, što znači da studenti za mnogo manje novca mogu ručati čak i u nekim od najboljih restorana, dok im je mesečna karta za gradski prevoz 50% jeftinija.

Velika je potražnja za mestom u nekom od studentskih domova, zbog čega se brucošima preporučuje da svoje mesto što pre rezervišu (najkasnije do 15. septembra) jer se kasnije šanse za dobijanje sobe u domu drastično smanjuju. Zainteresovanost za dom od strane studenata je veliko zbog veoma povoljne cene smeštaja u domu (pogotovo u poređenju sa privatnim smeštajem), ali i zbog druženja i sjajne atmosfere.

Prilikom studiranja u Sloveniji, svima su dostupni i međunarodni programi studentske razmene, među kojima je najpoznatiji Erazmus+. Osim na slovenačkom jeziku, koji je studentima iz Srbije prilično lako da nauče, sve je više dostupnih studijskih programa i na engleskom jeziku. Diploma nakon studiranja u Sloveniji priznata je u Evropskoj uniji, kao i u većini drugih zemalja sveta, što diplomcima otvara mnogo opcija za dalje zaposlenje, bez obzira na to da li odluče da ostanu, da se vrate kući ili da karijeru započnu u nekoj trećoj zemlji.

2TM – Studiraj u Sloveniji olakšava put svim brucošima koji se odluče da visoko školovanje započnu u ovoj državi, kao i studentima koji žele da se prebace sa fakulteta koji su započeli u svojoj državi na neki od fakulteta u Sloveniji gde im se pruža besplatno studiranje.

Student ovog programa priča svoja iskustva prebacivanja na studije u Sloveniju 

Studije sa 2TM: Budućnost vašeg deteta u sigurnim rukama!>>

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top