Naslovna » Beba » Dojenje » Zašto dojenje?

Zašto dojenje?

zasto-dojenje

Zašto dojenje?

Koliko je nauci poznato, novorođena beba je sterilna. U njenom telu nema bakterija, virusa i gljivica.
Kada dođe vreme za porođajbeba prolazi kroz porođajni kanal i tu dobija svoju prvu dozu mikroba.

Na njenoj koži, očima, mukoznoj membrani u ustima i nosu po prvi put se stvara mikroflora. Kada beba proguta tečnost u majčinoj vagini, u njenom digestivnom sistemu se po prvi put nastanjuju bakterije, gljivice i virusi. Dete, dakle, dobija sve ono što se nalazi u vagini njegove majke.

Šta se zatim dešava kad se beba rodi?

Najvažnija stvar koja treba da se dogodi je dojenje. Majčino mleko, naročito kolostrum u prvim danima nakon porođaja, ključno je za odgovarajuće naseljavanje zdrave mikro flore u digestivnom sistemu deteta.

Dojenje igra ključnu ulogu u pravilnom naseljavanju creva zdravom i izbalansiranom crevnom florom. Bebe se rađaju sa sterilnim crevima. Dojenje je potpuno jedinstvena prilika u životu koju imamo da naselimo čitavu površinu creva našeg deteta zdravom mešavinom bakterija i tako postavimo kamen temeljac bebinog budućeg zdravlja.

Ukoliko se u prvih 20 dana života u bebinim crevima ne razvija populacija korisnih bakterija, njen imunitet biva ugrožen. Korisne bakterije koje nastanjuju epitel creva na mnoge načine igraju veliku ulogu u imunomodeliranju.

Kod beba koje se hrane veštačkim mlekom nastanjuju se potpuno drugačije kombinacije bakterija, što ih kasnije izlaže mnogim zdravstvenim problemima.

Sada možemo videti čitave generacije ljudi, uglavnom rođenih tokom 1960-ih i 1970-ih godina, koji nisu dojeni jer tada to nije bilo u modi. Nakon čitavog niza medicinskih problema nastalih zbog te mode (astma, ekcemi, alergije), sada je medicinskoj profesiji i svima ostalima potpuno jasno koliko je dojenje važno. Na sreću, većina današnjih majki zaista se trudi da doji svoju novorođenu decu.

Creva koja dobro funkcionišu i zdrava crevna flora predstavljaju koren našeg zdravlja. Kao što i drvo sa bolesnim korenom ne može napredovati, tako i ostatak tela ne može napredovati bez zdravog digestivnog sistema koji dobro funkcioniše.

Zdravlje deteta uvek počinje od zdravlja majke.

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top