Naslovna » Beba » Dojenje » Majčino mleko

Majčino mleko

majcino-mleko

Kada je u pitanju ishrana odojčeta, Svetska zdravstvena organizacija, koja među svojim obavezama ima i zadatak da postavi standarde u ishrani, preporučuje prirodno dojenje beba bar do šestog meseca njihovog života.

Dojenje, naravno, može da se produži koliko to majka želi. Ishrana odojčeta majčinim mlekom u toku šest i više meseci nudi, kako bebi tako i majci, dobrobiti koje se ne mogu zanemariti i koje se odnose na fizičko i psihičko stanje, kao i na ekonomsku situaciju.

Fizičko stanje se poboljšava u tome što se organizam vraća na normalni razvoj svih organa a posebno imunog sistema. Na osnovu mnogih istraživanja koja su izvršena do danas, pokazalo se da su deca koja su dojena prirodnim putem mnogo otpornija na razne infekcije. Sve je to zahvaljujući prisustvu živih ćelija ljudskog mleka koje su pronađene u limfnom sistemu deteta čak mesecima i godinama od završetka dojenja. Istraživanja su takođe pokazala da takozvani „lisozim“, antiinfekcijski protein, koji je prisutan u majčinom mleku, aktivira svoju zaštitnu funkciju kada prvi put dojite svoju bebu, pružajući zaštitu nepripemljenim crevima bebe da prime hranu, a sa njima i faktore koji mogu biti nosioci infekcija. Bebe putem dojenja dobijaju neku vrstu zaštite, koja omogućava bebi da vremenom postane tolerantnija prema hrani.

Majčino mleko je najbolja hrana za bebu u prvoj godini života…>>

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Odgovorite

Scroll To Top