Naslovna » Deca » Deca » Zašto neka deca mucaju?

Zašto neka deca mucaju?

zasto-neka-deca-mucaju

Jedna od čestih pojava kod dece u najranijem urastu, kada počnu da govore, jeste mucanje. Međutim, neka deca jednostavno lako progovore i nemaju nikakve smetnje u govoru. U čemu je razlika? Zbog čega neka deca mucaju?

Prema mišljenju različitih stručnjaka, mucanje kod dece se može javiti iz više razloga. Mucanje može biti sindrom nekog somatskog, fiziološkog, psihološkog, pa čak i sociološkog poremećaja. Srećom, to se lako može ispraviti kada se na vreme otkrije pravi uzrok.

Mucanje predstavlja poremećaj u tečnom izgovaranju reči ili nemogućnost da se izgovori tečno više reči za redom. Neka deca ponavljaju određene slogove ili slova, pa čak i reći, dok može doći i do potpune blokade kada dete ne može da izgovori reč koju želi da kaže u tom trenutku. Ponekad baš taj dodatni trud koji ulažu kako bi prekinuli mucanje dovodi do još težeg izgovaranja i još intenzivnijeg mucanja. Ovo naravno predstavlja frustraciju za dete, zbog čega mu je potrebno pomoći što pre. Pored tegobe u izgovaranju reči i ponavljanje, mucanje može pratiti i određeno trzanje tela ili drhtanje usana, ubrzano treptanje i slično.

Mucanje može prestati samo od sebe, što se dešava kod većine dece i to najčešće u predškolskom uzrastu, dok se kod određenog broja mucanje zadržava i do puberteta.

Uzrok i početak mucanja

Ne može se znati tačan uzrok mucanja, barem ne kod svakog deteta, što može otežati ispravljanje ovog problema u govoru, ali s obzirom na to da se kod većine dece mucanje povuče samo od sebe – ne bi ni trebalo dizati paniku pre vremena. Poznato je da je u slučajevima kada dete muca potrebno pre svega strpljenje, a ukoliko dete nastavi da muca i nakon toga – onda bi trebalo da zatražite stručnu pomoć.

U nekim slučajevima deca počinju da mucaju kako bi privukla pažnju. To se dešava često kada dobiju mlađeg brata ili sestru, pa oni prestaju da budu bebe u porodici, što im može smetati. Tada pribegavaju “bebećim forama”, pa iako su do tada već progovorili, počinju da tepaju, a ponekad i da mucaju, sa ciljem da pokažu kako su oni još uvek mali. Ako se na ovo ne obrati pažnja na vreme, to deci može preći u naviku koja će se održati verovatno sve dok ne prihvate da u porodici postoji neko ko je mlađi od njih, ali da je to skroz u redu jer i oni imaju svu ljubav svojih roditelja koja im je potrebna.

Vrste mucanja

Mucanje kao genetska predispozicija može biti još jedan od uzroka, kao i određena crta karaktera – ukoliko su izuzetno stidljivi ili neki iznenadni stres sa kojim nisu znali kako da se nose. Bez obzira na to da li imaju genetsku predispoziciju ili ne, da li su bili izloženi nekom stresu ili ne, mucanje može da se pojavi u periodu između druge i pete godine, upravo zbog razvoja u govoru i razmišljanju. Tada dete prelazi sa jednostavnih izjava na nešto složenije rečenice, što može dovesti do problema u govoru. Dete tada može doživeti poteškoće u izgovaranju svega što žele, pa što dovodi do mucanja. Mucanje se može intezivirati upravo zato što oklevaju da nešto izgovore iz straha da neće umeti da kažu sve kako treba. Ovaj problem se naziva fiziološko mucanje.

Kako biste bili sigurni da je u pitanju fiziološko mucanje kod deteta, potrebno je samo da obratite pažnju na nekoliko znakova, a to je nepostojanje znakova iznenađenja i izbegavanje govora u tom periodu. S obzirom da je u pitanju period života kada se govor još uvek razvija, govorni organi mogu biti neprecizni, što dovodi do pojačanog emocionalnog uzbuđenja kod deteta prilikom izgovaranja određenih reči. Važno je da u tim situacijama pokažete razumevanje i strpljenje za dete kako bi se ono lakše opustilo i prebrodilo ovaj period.

Razvojno mucanje karakterišu drugi simptomi, kao što su često ponavljanje delova reči, ponavljanje glasova ili slogova više puta – sve dok ne uspeju da izgovore reč kako treba. Često dete sa razvojim mucanjem ima poteškoće prilikom započinjanja reči, pa mu je tu nekad potrebna pomoć.

Posledica disfunkcije centralnog nervnog sistema može biti neurogeno mucanje. Uzrok tome može biti oštećenje tokom ili nakon porođaja ili zbog nekih trauma i oboljenja.

Prepoznavanje i lečenje mucanja>>

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top