Naslovna » Beba » Ishrana » Zdrave navike u ishrani male dece

Zdrave navike u ishrani male dece

zdrave-navike-u-ishrani-male-dece

Zdrave navike u ishrani male dece

Pored uticaja roditelja koji je najvažniji, za formiranje dobrih navika u ishrani nesumnjiv je značaj vrtića, medija i okoline uopšte. Treba spomenuti reklame hrane koje kao ciljanu populaciju imaju decu. U takvom oglašavanju uvek se težište stavlja na zabavu i sreću koju donosi hrana, pa se time deca podstiču na prihvatanje potrošačkog mentaliteta. Često se reklamira hrana koja nije zdrava za decu (sa puno šećera, soli, masnoće, aditiva…). Dakle, okolina od najranijeg uzrasta utiče na prehrambene navike, pa tako i na razvoj i zdravlje deteta.

Nutritivne navike su najvažnije navike koje dete uči. One imaju dugoročne efekte na zdravlje i blagostanje i često ih je vrlo teško menjati.

Zdrave navike u ishrani male dece

Roditelji uglavnom nisu svesni važnosti uspostavljanja zdravih navika u ishrani kada su deca mala. Za neke navike je neophodna konsultacija sa nutricionistom, ali kod većine roditelja dovoljna je primena sledećih jednostavnih saveta:

  • Početi dan zdravim doručkom, u vidu žitarica (cerealija) sa organskim mlekom, sendvičem od hleba sa integralnim brašnom namazanog maslacem, sendvičem sa nemasnim mesom (ćureće grudi ili šunka sa manje masti), napici od voća ili jogurta, sveže voće ili parče sira.
  • Kada god je moguće završiti dan porodičnom večerom. Istraživači su dokazali da deca i adolescenti koji se redovno hrane kod kuće uzimaju više voća i povrća, imaju manju šansu za rizično ponašanje (kao što je pušenje, upotreba alkohola i droge), imaju bolje odnose unutar porodice. Takođe je smanjen rizik od poremećaja ishrane.
  • Smanjti obroke brze hrane jer se u obrocima pripremljenim kod kuće nalazi manje soli, šećera i zasićenih masti, a voće i povrće je više zastupljeno. U poređenju sa obrocima koji se služe u restoranima, veličina porcije više odgovara uzrastu i hranljivim potrebama deteta.
  • Ne unositi u kuću slatkiše, grickalice i drugu hranu koja je male hranljive vrednosti. Tako deca neće imati priliku da ih konzumiraju. Poštovani roditelji, vi određujejete koju hranu će jesti vaša deca u kući.
  • Uključiti dete u pripremu hrane, od nabavke do spremanja obroka. Aktivno učestvovanje podstiče dete da pravi dobre izbore i kada obeduje van kuće.
Izazovi koji se odnose na sprovođenje zdrave ishrane se smanjuju kako dete raste, ali je uloga roditelja da stalno usmerava i na taj način se izbagavaju posledice loše ishrane. Ne budite ni suviše zabrinuti ni ravnodušni u formiranju prehrambenih navika svog deteta!

Svako dete je posebno, ima svoje zahteve i zato je teško davati univerzalne savete. Ipak, ako kao roditelj više naučite, lakše možete donositi odluke i postaviti svoja pravila koja će biti temelj u formiranju prehrambenih navika malog čoveka.

Živka Vlajković, dipl. nutricionista

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top