Naslovna » Beba » Ishrana » Zdrave navike u ishrani male dece

Zdrave navike u ishrani male dece

Zdrave navike u ishrani male dece su veoma važne.

zdrave-navike-u-ishrani-male-dece

Deca uče gledajući svet oko sebe. Posmatrajući mamu u kuhinji, pamte slike, mirise i možda požele da i sama nešto urade. Deca su radoznala, pa tu sklonost treba iskoristiti, naročito ako su probirljiva i nije ih lako nahraniti. Svakako, slike pripreme i mirisi hrane iz detinjstva duboko se urezuju u sećanje sve dece. To je zato što su u toj emociji spojeni mirisi, ukusi, boje i ljubav koju dobijaju u najbezbrižnijem period života. Sigurna sam da svi imamo takve slike iz detinjstva. Ja pamtim jutro sa mirisom sveže pečenog hleba i ukusom kuvanog doručka, koga je spremala moja baka. Posmatrala sam baku i mamu dok kuvaju i, kad sam počela da spremam hranu za svoju porodicu, trudila sam se da to radim na isti način kako bi hrana imala sličan ukus.

Na ovaj način možete naučiti dete pojmu zdrave hrane kao i važnosti nekih namirnica. Kada se dete uključi u pripremu hrane, ako uradi nešto pogrešno, skrenite mu pažnju da je to loše i da to ne radi, a kada uradi dobro, obavezno ga pohvalite. Ako pri tom imate zanimljive šerpice i lončiće, dete će biti motivisano jer će na to gledati kao na šarene igračke.

Pored dobrog izbora i pripreme hrane, važna je i porodična atmosfera za vreme ručka – čarolija zajedničkog obroka, odnos roditelja prema hrani, način serviranja, ustaljen ritam obroka. Čarolija zajedničkog obroka može biti narušena gledanjem televizije, pa to nemojte dozvoliti. Dete će najlakše naučiti da se pravilno hrani ako se i roditelji hrane pravilno. Ako vi nemate dobre navike u ishrani, šanse da ih imaju vaša deca nisu najbolje. Deca budno prate odrasle i imitiraju ih. Ali ne treba zaboraviti i da deca sa kojima dete obeduje imaju značajan uticaj na to kako i šta će dete jesti.

Lepo serviran obrok je ukusniji! Kod serviranja obroka treba voditi računa o izgledu hrane i stola. Lepo uređen sto budi želju i potrebu za hranom.

Zdrave navike u ishrani male dece

Šta još utiče na formiranje prehrambenih navika u detinjstvu…>>

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top