Naslovna » Deca » Predškolci » Zrelost deteta za polazak u školu

Zrelost deteta za polazak u školu

zrelost-deteta-za-polazak-u-skolu

Polazak u školu je za dete, a i njegove roditelje, jedan od važnih trenutaka u životu. Dete ulaskom u školu postaje deo organizovane i strukturirane sredine, izlaže se sistemu vrednovanja i takmičenja, uz mogućnost da doživi neuspeh i kritike.

U školi se prvi put sreće sa obavezama, s osećajem odgovornosti i novom organizacijom života. Prvi školski dani mogu biti uzbudljivi, ali i popraćen strahom i nelagodnošću. Većina dece prihvati ovo novo životno razdoblje sasvim prirodno i smireno. Isto tako ovo razdoblje može biti teško pogotovo onoj deci koja do polaska u školu nisu bila polaznici vrtića i kod kojih se javljaju strahovi od novog i nepoznatog. Često osećaj nelagodnosti i straha imaju i roditelji koji su zabrinuti kako će se njihovo dete prilagoditi zahtevima škole, hoće li biti uspešno i hoće li naći prijatelje. Ova obostrana zabrinutost utiče na osećaj zadovoljstva, motivaciju za učenje i ukupan stav prema školi.

Zbog ovih činjenica vrlo je važno pre polaska deteta u školu na odgovarajući način proceniti zrelost deteta za školu, a istovremeno otkriti i eventualne poteškoće, koje se u školi mogu još više produbiti pa ih je potrebno pravovremenim i najprikladnijim postupcima otkloniti.

Definisanje zrelosti, spremnosti deteta za polazak u školu vrlo je složeno. Zrelost za školu predstavlja optimalan stepen razvijenosti različitih fizičkih i psihičkih funkcija deteta koje će mu omogućiti optimalno savladavanje nastavnog plana i programa. Zrelost će zavisiti o biološkom razvoju, ali i o tome koliko je okolina omogućila detetu da ovlada potrebnim iskustvima. Pojam je to kojim obuhvatamo telesnu, intelektualnu emocionalnu i socijalnu zrelost.

Telesna i intelektualna zrelost…>>

Emocionalna i socijalna zrelost…>>

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top