Mona Wellness priča u dvoje
Naslovna » Trudnoća » Trudnoća po nedeljama » 17. nedelja trudnoće

17. nedelja trudnoće

17. nedelja trudnoće

Ove nedelje Vaša beba počinje pomalo da se goji. Masnoća koja je dobijena, takođe se zove masno tkivo, a pomaže u proizvodnji i zadržavanju telesne toplote. Masno tkivo je važno za metabolizam, budući da je veliki izvor energije. Ovo je vreme velikog rasta – Vaš fetus je dugačak oko 17 cm i teži blizu 140 grama.

17-nedelja-trudnoce

Vaše dete počinje da vežba dva osnovna refleksa tokom narednih par nedelja: sisanje i gutanje. Do vremena kada se Vaša beba rodi, ona će imati skoro sve reflekse koje i Vi imate, a naročito one koji će joj pomoći da preživi i nauči o svetu.

17. nedelja trudnoće

Devojčica ili dečak?

Ukoliko nosite devojčicu, poseban set tkiva se razvija unutar materice i vagine. Ako nosite dečaka, ova ista tkiva zauzimaju drugo mesto; formira se penis i prostata počinje da dobija svoj oblik. Ćelije koje luče testosteron, koja su se formirale pre oko mesec dana, glavni su pokretač ovih promena razvoja. Razmislite o imenu za dete.

Da li još uvek nosite odeću koju ste nosili pre nego što ste zatrudneli? Vreme je da nabavite gardarobu koja će Vam zaista odgovarati. Ukoliko niste pri novcu (a ko danas jeste?), možete pozajmiti nešto od familije ili prijatelja. Nošenje odeće za trudnice mogla bi biti Vaša prva javna objava da ste trudni, zato uživajte u pažnji koju ćete često dobijati!

Ako Vaš lekar utvrdi faktor rizika koji zahteva da prođete kroz amniocentezu, verovatno će to biti učinjeno veoma brzo – većina lekara izvodi ovaj test pre 18. nedelje trudnoće. Amniocenteza ja najtačniji metod utvrđivanja mnogih urođenih nedostataka, ali ne predstavlja test koji će svaka buduća majka morati da obavi. Ovo bi mogao da predstavlja i logičan korak, ukoliko ste bili na skriningu a nalaz je bio pozitivan. No, amniocenteza nije bez rizika, tako da je bitno da budete dobro informisani. Razgovarajte s lekarom o prednostima i nedostacima.

17. nedelja trudnoće

Skoro polovina trudnih žena dobije hemoroide. Hemoroidi su proširene vene rektalnih vena koje su se previše raširile usled povećane količine krvi i većem protoku krvi. Zatvor i napor za pokretanje creva takođe mogu dovesti do pojave hemoroida. Ako ste skloni proširenim venama ili ako ste imali hemoroide tokom prethodne trudnoće, veće su šanse da ih dobijete i sada. Kako sprečiti? 

Obaveštavajte svog partnera o toku trudnoće. Idite zajedno na ultrazvučne preglede. Spremajte se zajedno za veliki dan. Ako već imate dete vreme je da i njega spremate za dolazak nove bebe. Psihološka priprema je veoma važna.

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top