Naslovna » Trudnoća » Trudnoća po nedeljama » 2. nedelja trudnoće

2. nedelja trudnoće

2. nedelja trudnoće Do kraja druge nedelje, prema službenom računanju, još uvek niste stvarno trudni, ali bi sada trebalo da dođe do ovulacije.

2.nedeljatrudnoce

Iz folikula na jajniku nastaje tzv. žuto telo koje proizvodi hormon progesteron, koji će biti odgovoran za promene na Vašem telu tokom druge faze menstrualnog ciklusa, ali i rane trudnoće.

Hormon beta-hCG utiče na produžetak života žutog tela i održavanje trudnoće do potpunog razvitka posteljice (ako do oplodnje ne dođe, funkcija žutog tela se gasi, zbog čega nastaje “odumiranje” sluzokože materice i nastupa sledeća menstruacija).

U to vreme vaginalni sekret obično postane obilniji, vlažniji i providniji, nalik sirovom belancetu, a mogli biste osetiti i lagani bol u donjem delu stomaka. Jajnici ispuštaju zrelu jajnu ćeliju u jajovod. Tu će biti oplođena, ukoliko je jedan od oko 250 miliona spermatozoida, koliko ih sadrži prosečni ejakulat, uspe da pređe put dug 10 sati, od vagine kroz vrat materice i matericu do jajovoda, i probije spoljnu membranu jajne ćelije

2. nedelja trudnoće

Višeplodna trudnoća?

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top