Naslovna » Trudnoća » Trudnoća po nedeljama » 3. nedelja trudnoće

3. nedelja trudnoće

3.nedeljatrudnoce3. nedelja trudnoće

Kraj druge i početak treće nedelje je vreme kada će se u jednom od Vaših jajovoda susresti spermatozoid partnera i Vaša jajna ćelija.

Kada spermatozoid partnera uđe u jajnu ćeliju, njegovo telo i rep se rastapaju, a jezgro, u kome se nalazi genetski materijal će početi da se “stapa” sa materijalom jajne ćelije. U ovom periodu, ni jedan više spermatozoid neće moći da uđe u jajnu ćeliju.

Oplođena jajna ćelija se naziva Zigot i prvih nekoliko sati od spajanja ona će mirovati, a nakon toga će krenuti njena neverovatna deoba. U matericu će jajna ćelija stići pet do sedam dana nakon oplođenja, imaće odprilike 30-tak ćelija.

Pol Vašeg deteta određuju 2 od 46 hromozoma- to su polni hromozomi odnosno gonosomi. I spermatozoid i jajna ćelija nose po jedan gonosom. Jajna ćelija ima X hromozom, a spermatozoid može imati ili X ili Y hromozom. U tom smislu, pol Vašeg deteta zavisi od spermatozoida koji je oplodio jajnu ćeliju, odnosno, pol deteta određuje otac. 

Zahvaljujući hormonu progesterona, kog su jajnici počeli pojačano da proizvode odmah nakon ovulacije, materica je već spremna da primi oplođenu jajnu ćeliju, koja bi u njoj trebalo da ostane sledećih 38 nedelja. Blastocista se implantira, to jest ugnježđuje u sluznicu materice i taj je proces završen ukupno 9 ili 10 dana od oplodnje.

Krvarenje može biti prvi znak trudnoće…>>

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top