Mona Wellness priča u dvoje
Naslovna » Trudnoća » Trudnoća po nedeljama » 18. nedelja trudnoće

18. nedelja trudnoće

18. nedelja trudnoće

Ove nedelje Vaše dete razvija jednu od karakteristika koja će ga učiniti jedinstvenim: otisci prstiju. Jastučići masnoće se skupljaju na vrhovima prstiju i nožnim prstima koji će prerasti u prepoznatljive izbrazdane linije.

18-nedelja-trudnoce

18. nedelja trudnoće

Debelo crevo je pričvršćeno za zadnju stranu abdominalnog zida i formira se mnogo žlezda za varenje. Ovaj razvoj crevnog sistema ima svoj tempo već nekoliko nedelja: fetus je gutao amnionsku tečnost, koja onda pravi sebi put kroz stomak i creva. Sada se ta tečnost kombinuje sa mrtvim ćelijama i formira mekonijum.

Mekonijum je zelenkasto-crna katranasta supstanca koje ce na kraju ispuniti prvu pelenu Vaše bebe.

Pokušajte da pevate pomalo, jer beba sada već može da čuje. On/ona Vas mogu iznenaditi ukoliko čuju nešto glasno. Oči bebe se razvijaju. On/ona će osetiti svetlo ukoliko uperite lampu u stomak.

Fetus teži oko 200 grama i dužine je oko 16-18 cm.

Svi su pametni i imaju iskustva… Mnogo vole da dele savete.

Verovatno ćete primetiti da se svi, od Vaše svekrve do potpunih stranaca, osećaju pozvanim da Vam nude savete o Vašoj trudnoći. Koliko biste trebali da vežbate, šta bi trebalo da jedete, trebate li da radite – čini se da baš ni jedna tema za njih nema granica. Iako Vas mišljenja koja niste tražili mogu nervirati, trudite se da slušate u hodu i nemojte misliti da morate da objašnjavate Vaše odluke. Nemojte se iznenaditi ako ovi saveti budu drugačiji od preporuka Vašeg lekara – naročito što su mnogi aspekti medicinskog mišljenja promenjeni tokom poslednjih godina. Bapski saveti sa primesama narodnih verovanja i sujeverja vam mogu posebno ići na živce. Jednostavno ih “iskulirajte”.

Vrtoglavica…>>

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top