Naslovna » Trudnoća » Trudnoća po nedeljama » 19. nedelja trudnoće

19. nedelja trudnoće

19. nedelja trudnoće

Da li znate pol Vaše bebe? Ako nosite devojčicu, njen reproduktivni sistem već je prilično uspostavljen. Vagina, materica i jajovodi su na mestu, a jajnici već sadrže više od 6 miliona primitivnih jajnih ćelija. Kada se Vaša beba rodi, taj broj će opasti na oko milion, što su sva jajašca koja će ikada imati.

19-ndelja-trudnoce19. nedelja trudnoće

Znate li da su jajne ćelije iz koje je nastala i Vaša beba, stare koliko i Vi, da su, dok ste odrastali, sve vreme čekale da budu oslobođene.

Ako nosite dečaka, stvari su i tu takođe dosta odmakle. Muški reproduktivni sistem je skoro u potpunosti razvijen. Testisi su formirani i luče testosteron od 10. nedelje trudnoće. Spoljne genitalije, koje postaju muške u prvom tromesečju, kontinuirano rastu: skrotum je u ovom periodu već vidljiv.

U ovom periodu koža počinje da proizvodi kremastu materiju zvanu vernix caseosa (sirasti maz), koja je napravljena od ulja koje luči koža, mrtvih ćelija i lanuga fine dlake koja prekriva telo. Ovaj voštani sloj štiti kožu Vaše bebe od efekata amnionske tečnosti. Većina vernixa će nestati pre rođenja, osim ako se Vaša beba ne rodi ranije. Prevremeno rođene bebe često su prekrivene vernixom. Čak i bebe rođene nakon 39 nedelja mogu imati malo vernixa u naborima kože.

Vaša beba je sada dugačka…>>

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top