Naslovna » Deca » Deca » Bontonom do lepog ponašanja

Bontonom do lepog ponašanja

šš

Deca najlakše upijaju nova znanja u ranijem periodu života, a ovde spada i znanje o lepom ponašanju i ophođenju prema drugima. Ako želite da vaše dete izraste u kulturnog čoveka trebalo bi da ih upoznate sa principima bontona – što pre.

Vaspitavanje dece je dug proces koji zahteva puno vremena i strpljenja. Jedan deo dobrog vaspitanja svakako je i učenje o lepim manirima koje bi svako dete trebalo da zna. Učenje o bontonu može se deci predstaviti na više načina, kroz različite primere, ali i preko ponašanja roditelja na koje se oni u većini slučajeva ugledaju. Iako deluju kao sitnice na koje ne bi trebalo obraćati previše pažnje, lepo ponašanje je nešto što se uči, a što pre počnete da se time bavite sa svojim detetom – biće lakše i za vas i za dete da sve to prihvati i primeni.

Počnite od najjednostavnijih principa bontona, kao što je javljanje (u prodavnici, na ulici, u poseti gostima i slično) ili učtivno obraćanje starijima. Naravno, lepo ponašanje bi trebalo da postoji i u kući, među članovima porodice, što se najbolje usvaja ličnim primerima. Ako dete primeti da vi kao roditelj kažete hvala kad nešto dobijete ili kada vam neko pomogne (pogotovo vaše dete), znaće da to treba i on/ona da kaže.

Osim hvala, dete bi trebalo da nauči i pravilnu upotrebu reči izvini, molim, izvoli i slično. Dečija nestrpljivost često je razlog prekidanja tuđih razgovora, ali to ne bi trebalo da bude i opravdanje. Naučite dete da ne prekida razgovor u kom ne učestvuje, a ukoliko zaista mora da se nekome obrati u tom trenutku poželjno je da kaže izvini, ako mora da prekine razgovor. Kada nekome nešto daje trebalo bi da kaže izvoli, a kada nešto dobije učtivo je zahvaliti se.

Deo bontona je i način ponašanja. Mljackanje i srkanje tokom jela sigurno ne spadaju u lepo ponašanje, kao ni odbijanje hrane na ružan način (jer oni to ne vole da jedu). Takođe nešto što deca ne mogu sama znati, već ih je potrebno naučiti jeste način na koji razgovaraju preko telefona. Kada telefoniraju trebalo bi da se prvo predstave i pozdrave sagovornika pre nego što počnu da pričaju.

Važno je da dete zna šta je bonton i zbog čega je lepo ponašanje veoma bitno. Jedan deo vaspitanja je svakako i učenje o poštovanju drugih i uvažavanje tuđih potreba i mišljenja, što su upravo i neki od principa bontona. Moraju znati da je poštovanje nešto što se stiče i pokazuje, te da ne mogu očekivati ljubaznost od drugih ukoliko se oni ružno ponašaju.

Još sličnih tekstova pročitajte OVDE

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top