Mona Wellness priča u dvoje
Naslovna » Porodica » Saveti za mame i tate » Budite bolji roditelji

Budite bolji roditelji

budite-bolji-roditelji

Budite bolji roditelji

“Ljubav, kao i sve što je skupoceno i krhko u nama, mora se negovati i gajiti.”

“Gore je biti prestrog i zanemarivati dete, ne davati mu ljubav, nego razmaziti ga.”

“Fantazija je naročito značajan činilac u nastajanju i održavanju straha. Stara je istina da ukoliko su dete
i odrasli čovek bogatiji fantazijom, utoliko su podložniji strahu, odnosno da je hrabrost, naročito ono što se zove „luda hrabrost‟ pomalo i posledica nedostatka mašte.”

…Jedan otac drži tri privatna učitelja za svoga sina. Svaki se plaća za naročiti školski predmet, a nijedan – za vaspitanje. I otac se ponosi peticama svoga sina…

“Možda jedan od glavnih razloga za raspad porodice su nespremnost muža i žene na žrtvu, dakle, gola sebičnost, predanost “principu zadovoljstva”.”

“Kada hoćemo da uverimo dete u nešto, nikad ne treba da upotrebljavamo obmanu i prevaru, jer ga na taj način učimo lukavstvu od koga se nikad neće odviknuti.”

“Roditelji često od svoje dece prave parazite. Umesto da ih osamostaljuju i da su srećni što im se deca osamostaljuju, jer onda mogu da izađu iz porodice – što je normalno za sav živi svet (ljude i životinje) -, oni iz straha i posesivnosti prave parazite.”

“Nedostatak ljubavi, pre svega roditelja, ona prva odlučna karika u nizu kasnijih, mahom determinisanih zbivanja u čovekovom životu, koja samoću pretvara u usamljenost, a meditativnu zagledanost u sebe u neurotični strah od sebe samog.”

“…pred decom ne treba voditi nikakve svađe, koje su neminovne u braku, nego voditi dijaloge.”

Vladeta Jerotić

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Odgovorite

Scroll To Top