Mona Wellness priča u dvoje
Naslovna » Dešavanja » Dan primirja u Prvom svetskom ratu

Dan primirja u Prvom svetskom ratu

dan-primirja-u-prvom-svetskom-ratu

Dan primirja (Armistice Day) je naziv za praznik odnosno dan sećanja kojim se 11. novembra obeležava završetak I svetskog rata, preciznije primirje koje je 11. novembra 1918. Nemačka potpisala sa silama Antante i tako okončala neprijateljstva na Zapadnom frontu.

Dan primirja se na taj dan obeležava u Ujedinjenom Kraljevstvu, Francuskoj, Belgiji, Novom Zelandu, a od 2012. godine i Srbiji. Pod imenom Dan sećanja se obeležava u zemljama Comonvealta, a pod imenom Dan veterana u SAD. U Britaniji se često koristi i izraz Dan makova (Poppy Day) kao referenca na mak, cvet koji raste u Flandriji gde je poginuo najveći broj britanskih vojnika.

U Srbiji
Dan primirja u Prvom svetskom ratu je državni praznik u Republici Srbiji koji se obeležava 11. novembra. Ovaj datum podseća na dan kada su, 11. novembra 1918. godine u železničkom vagonu u Kompijenu, sile Antante potpisale primirje sa Nemačkom i time okončale Prvi svetski rat.

Ovaj državni praznik se u Republici Srbiji proslavlja od 2012. godine. Pre toga se obeležavao na prvim časovima u svim osnovnim i srednjim školama u Srbiji od 2005. godine.

Kao glavni motiv za amblem ovog praznika koristi se cvet Natalijine ramonde, ugrožena vrsta u Srbiji. Ovaj cvet je u botanici poznat i kao cvet feniks. Osim ovog, u amblemu se pojavljuje i motiv trake Albanske spomenice, koja se nalazi iznad cveta. Preporuka je da se ovaj amblem nosi na reveru u nedelji koja prethodi prazniku, kao i na sam dan praznika.

Ovaj dan se praznuje neradno.

Na ovaj dan bi svi roditelji trebalo da objasne deci da je ratovanje…>>

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Odgovorite

Scroll To Top