Mona Wellness priča u dvoje
Naslovna » Deca » Deca i novac

Deca i novac

11

Deca i novac: Naučite decu da budu finansijski pismena

Cilj vaspitavanja dece jeste da ih u ranijem periodu života naučimo o pravim vrednostima i navikama, kako bi izbegli probleme u budućnosti i imali što bolji i kvalitetniji život. Svako dete u sebi ima potencijal ili talenat za nešto određeno, ali ipak postoje stvari koje jednostavno moraju da nauče od malena.

Iako nije od ključnog značaja za odrastanje i sticanje zdravih navika, ali (pravilan) odnos prema novcu može u kasnijem periodu života biti veoma važan. Upravo zato bi roditelji o ovoj temi trebalo da sa svojom decom razgovaraju što pre i da im pokažu na koji način bi trebalo da se ophode prema novcu, koliko je važna sposobnost upravljanja finansijama, koja je prava vrednost novca i slično.

Kako bi deci približili ovu, njima stranu i uglavnom nezanimljivu temu, trebalo bi razgovor prilagoditi njihovim interesovanjima i načinu na koji oni razmišljaju. Razgovor o novcu nije nešto što bi trebalo izbegavati jer bi deca koja kreću u školu već trebalo da imaju neko mišljenje i znanje o tome.

Zašto bi deca trebalo da budu finansijski pismena?

Finansijska pismenost podrazumeva određeno znanje o novcu i načinu na koji bi trebalo da se troši, kako se štedi i uopšte kako se vrednuje novac. Značaj finansijske pismenosti za svako dete i njegovu budućnost ogleda se kroz način ponašanja deteta i njegovo viđenje mnogih stvari.

Pre svega, finansijska pismenost je za decu važna jer na taj način mogu da izgrade pravilan odnos prema novcu i finansijama uopšte, prema načinu zarađivanja (za početak njegovih roditelja, ali i njegovog zarađivanja u budućnosti), ali i prema najsitnijim poklonima koje dobija i naučiće da pokaže zahvalnost i poštovanje – što je veoma važno.

Kako naučiti dete da vrednuje novac?

Diskusija oko vrednosti novca nikada ne jenjava, zbog čega je važno da vi kao roditelj imate određeno mišljenje o tome, kako biste to preneli na svoje dete. Postoji više načina na koje ćete, kroz realne primere, svojoj deci predstaviti pravu vrednost novca.

– Zajednička štednja: Deca svakako najbolje uče imitirajući svoje roditelje, zato je ovo odlična prilika da svojim primerom pokažete kako se ispravno postupa sa novcem. Napravite zajedničku porodičnu kasu u koju ćete svi zajedno stavljati odvojen novac. Predlog za još efikasniju “lekciju” može biti providna posuda u kojoj ćete skupljati novac, kako bi mališani mogli da prate kako raste “nivo” novca u njoj.

– Cilj štednje: Možete napraviti plan, odnosno cilj zajedničke štednje. Postavite određenu sumu novca, koja će vam biti dovoljna za neku od zajedničkih porodičnih aktivnosti ili za nešto u čemu ćete porodično uživati, i zajedničkim snagama se potrudite da je što pre dostignete.

– Lista želja: Zajedno sa svojom decom napravite listu želja na kojoj će se naći sve što želite da kupite, odnosno sve za šta vam je potreban novac, a pored toga zapišite i ukupan budžet koji imate za sve to. Na ovaj način bi deca trebalo da nauče da procene koliko je zaista taj novac, koji imate u budžetu, vredan jer može da im ispuni neke od želja. Kada se izdvoje prioriteti – deci će biti sve jasnije koliko šta vredi i kako se to može protumačiti “kroz novac”.

– Kupovina po potrebi: Još jedan od načina da koji deca mogu lakše da shvate vrednost novca jeste i da ih uključite u redovne i one vanredne (ili veće) kupovine. Iako će oni možda svaki put želeti da im kupite nešto što su u tom trenutku poželeli (ili videli na rafu u prodavnici), to ne znači da bi to trebalo i da uradite. Ipak, nemojte ih ostaviti bez objašnjenja. Potrudite se da im pojasnite da svaka kupovina ima svrhu i da jednostavno ne možete svaki put da kupujete baš bilo šta. Na ovaj način će oni shvatiti da postoje neke stvari koje im zapravo i ne trebaju, dok su prioriteti ipak nešto za šta bi uvek trebalo da ima dovoljno novca.

Još sličnih tekstova pročitajte OVDE

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top