Naslovna » Beba » Putovanje sa bebom » Deca i sunce

Deca i sunce

deca-i-sunce

Dete treba mazati ne samo pre, već i po izlasku iz vode. Vodite računa da ti preparati budu vodootporni, tako da ih voda ne spere. Dete može da izgori i u vodi kroz koju takođe prodiru UV zraci, kao što prodiru i kroz oblake, pa ne bi valjalo da vas zavara vetrovito ili vreme bez sunca. I u takvim uslovima neophodna je zaštita.

Takođe, treba napomenuti da su deca svetlih očiju i puti znatno osetljivija od dece tamnije puti. Ako bebu ipak izlažete sunčevim zracima, neka to u početku traje samo nekoliko minuta. Vreme sunčanja povećavajte postupno, najduže do 20 minuta u toku dana.
Tek kada se navikne na sunčanje, beba može da bude sa kapicom koja će joj zaštiti glavu. Bebama mlađim od šest meseci ne preporučuje se direktno izlaganje suncu.

Nipošto samo tanak sloj!
Na svaki kvadratni cm kože treba naneti oko 0,5 mg kreme. Na primer, za jedno mazanje (zaštitu) deteta teškog 10 kg potrebno je 5 ml, odnosno jedna kafena kašika sredstva za sunčanje i to na svakih dva, do tri sata. Posebno treba zaštititi lice, vrat i uši, jer su ti delovi tela najviše podložni oštećenju od
sunčevog zračenja.

Birajte preparate s višestrukom zaštitom Zaštitni faktor (SPF engl.) uvek je vidno istaknut na ambalaži i govori o zaštiti od UVB zraka koji izazivaju crvenilo i opekotine. Oznaka SPF govori o sprečavanju pojave opekotina, odnosno ukazuje koliko dugo može da se boravi na plaži a da se ne izgori. Kad je u pitanju stepen zaštite od UVA zračenja (izaziva odložene reakcije na sunce u vidu starenja kože i karcinoma kože), na ambalaži preparata pored SPF postoji često i oznaka da je sa UVA filterom. Poželjno je da pored odgovarajućeg SPF faktora preparat ima i UVA zaštitu.

Dobar preparat za sunčanje sadrži i antioksidans, dobru podlogu (po mogućstvu prirodnu) i sredstvo za ublažavanje iritacije. Dobro je da sadrži maslinovo i ulje susama, (koji sami poseduju SPF 2 do 4), ulje jojobe (SPF 6) i druge prirodne komponente, koje svojim blagotvornim sastojcima istovremeno štite, vlaže i umiruju kožu (aloja, kamilica, neven, zeleni čaj)…

Ne postoji univerzalna zaštita
Zbog ozonskih rupa sve su veće količine štetnih UVA i UVB zraka, pri čijem dejstvu ni faktor zaštite 50 ili više neće omogućiti bezbrižno sunčanje. Vrednost ovih faktora govori samo o vremenu koje, dobro namazani, možemo da provedemo na suncu a da nam koža ne pocrveni, u odnosu na vreme sunčanja bez zaštite, a to je obično 10 do 20 minuta.

Ali, kad su deca u pitanju, sunce se mora izbegavati u periodu između 11:00 i 16:00 časova.
Mokra koža više privlači sunce od suve, pa je pri igri u vodi neophodno detetu obući majicu. Zbog negativnih efekata UV zračenja, moraju se zaštititi i oči naočarima za sunce sa obaveznom UV zaštitom.

Zaštitite se i na planini
Boravak na planini s decom, posebno s bebom, zahteva još veću opreznost, zato što sa povećanjem nadmorske visine UV zračenje raste: na svakih 1.000 metara uvećava se oko 15%, tako da su na planini veće šanse za opekotine, nego na morskoj plaži.

1. Dan pre nanošenja izabranog sredstva za sunčanje obavezno uradite test osetljivosti (mazanjem dela unutrašnje strane ruke vašeg deteta). Kod osetljive i nežne kože ovakav preparat često može da izazove alergijsku reakciju. Tome doprinose veštački mirisi, boje, kao i sami zaštitni faktori (PABA).
2. Krema za sunčanje se nanosi pola sata pre odlaska na plažu.
3. Za vreme vrućina korisno je da bebu više puta okupate u toploj vodi i na taj način sprečite pojavu osipa u letnjem periodu.
4. Koža deteta mora da je zaštićena pamučnom odećom bele, narandžaste, crvene, bordo, tamnoplave boje, koje odbijaju sunčeve zrake. Majica je obavezna pri direktnom izlaganju suncu. Bebi i svakom detetu prijaće kapica sa velikim obodom. Svaka 3 cm oboda smanjuju rizik od opekotina za 10 odsto.

Mr ph. sci Danijela Pecarski

Hvala sajtu bebinizbor.com

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Odgovorite

Scroll To Top