Mona Wellness priča u dvoje
Naslovna » Deca » Kako da budete pametniji otkriva dr Ranko Rajović

Kako da budete pametniji otkriva dr Ranko Rajović

kako-da-postanete-pametniji

Sposobnosti mozga i kognitivnog mišljenja mogu da se povećaju ukoliko promenite svoju dnevnu rutinu i obratite pažnju na određene stvari koje će vam pomoći da izoštrite svoja osećanja i um.

Uz dovoljno motivacije i posvećenosti svako može da poveća svoje mentalne sposobnosti i postane pametniji. Donosimo vam deset saveta kako da vam to pođe za rukom.

1. Posetite nova mesta

Iako mnogi uživaju u rutini i vole da odlaze u iste kafiće, putuju istim putem do posla ili posećuju ista mesta – mozgu ipak treba izazov i manje poznata situacija koja će da ga stimuliše. Zato, kad god imate priliku za promenu iskoristite je.

2. Obratite pažnju na celoživotno učenje

Edukacija i učenje nakon završetka formalnog obrazovanja je najbolji omjer uloženog vremena, energije i novca. Usvajanje novih vještina i znanja bit će od velike koristi za vaš mozak koji će se na taj način biti zdraviji, a um oštriji.

3. Čitajte knjige

Čitanjem održavate aktivnost mozga, ali i povećavate njegov kapacitet. Čitanje na mozak deluje stimulativno na nekoliko različitih načina. Uz vokabular i primere ispravne gramatike, knjige utiču na maštu, ali i smanjenje stresa.

4. Čitajte i gledajte vesti

Kad je jednom steknete, teško ćete da se rešite ove navike. Pola sata nakon buđenja ili pre spavanja – prelistajte novine, poslušajte vesti na radiju ili ih pogledajte na TV-u. Poslužiće vašem mozgu i stvaranju kritičkog mišljenja o određenim događajima.

5. Trenirajte mozak

Kao što je trenirate svoje telo, tako trenirajte i mozak. Postoje brojne igre namenjene izoštravanju mentalnih sposobnosti i vežbanju mozga.

6. Izbegavajte tehnologiju

Iako je učinila čuda za suvremenog čoveka, tehnologija mu je nanela i štetu. Sve manje razmišljamo, a sve više se oslanjamo na tehnologiju. Stvari koje bi inače radili “ručno” i o kojima bi bili prisiljeni da mislimo – danas guglamo. Zato kad god imate priliku ostavite tehnologiju po strani.

7. Crtajte

Ne morate da budete posebno talentovani da biste se slikovno izrazili. Crtanje jednostavno stimuliše mozak, održava vas prisutnima u sadašnjem trenutku, a pažnju usmerava na detalje. Ujedno deluje i terapeutski.

8. Razgovarajte sa zanimljivim ljudima

Isti događaj ljudi mogu da tumače na različite načine u zavisnosti od vlastitog iskustva, znanja ili percepcije. Zato je veoma važno družiti se i razgovarati sa ljudima o njihovim idejama i viđenjima određenih društvenih događanja. Utišajte malo svoje misli i saslušajte druge.

9. Pazite šta jedete

Ukoliko želite da poboljšate aktivnost svog uma obavezno obratite pažnju na ishranu jer ona ima veliki uticaj. Istraživanja su pokazala da loša i nezdrava ishrana kod dece utiče i na lošije rezultate prilikom rešavanja testova inteligencije

I još vrlo važno…

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top