U Moni dobijas vise
Naslovna » Beba » Napredovanje » Moja beba neće da puzi

Moja beba neće da puzi

moja-beba-nece-da-puzi

Značaj vežbi i pripreme za puzanje
Neka deca preskoče fazu puzanja i počnu da se uspravljaju i stoje, ali bez obzira da li će puzati ili ne i koliko će trajati ova faza, treba sprovoditi vežbe pripreme za puzanje koje imaju za cilj da ojačaju mišiće ruku i nogu pri oslanjanju na šake i kolena, omoguće naizmenično prebacivanje težine tela napred – nazad i istezanje mišića trupa uz povećanje pokretljivosti kičmenog stuba. Izvođenjem ovih vežbi jačamo antigravitacione mišiće (one koji nas održavaju u uspravnom položaju) i tako pripremamo bebu za stajanje a da pri tom ne opterećujemo stopala koja još uvek nisu dovoljno jaka da izdrže težinu tela u uspravnom položaju.

Prerano postavljanje deteta da stoji može imati štetne posledice kao što je prenaprezanje muskulature, deformacije zbog nepravilnog držanja i deformiteti nogu. Zato vežbe pripreme za puzanje imaju višestruki značaj i biće od velike koristi detetu čak i kada ova razvojna faza izostane ili traje kratko.

Značaj faze puzanja
Puzanje nije neophodan preduslov za hodanje ali je odličan trening za sve mišiće, kako za njihovu snagu tako i za elastičnost. Nakon kretanja po ravnom, dete će početi da savlađuje prepreke, na kraju će puzati uz stepenice. Iz četvoronožnog položaja preko boka prvo će sedeti koso na boku a zatim će prelaziti u pravi sedeći položaj. Kada to samostalno uradi možete ga ostaviti da sedi. Pasivno postavljanje u sedeći položaj nije dobro jer može da dovede do krivljenja kičmenog stuba. Neometanim kretanjem i upoznavanjem prostora u kome boravi dete poboljšava motorne sposobnosti kojima stiče fizičku nezavisnost.

Sa razvojem kretanja raste i radoznalost, ako sakrijete igračku kojom se igralo, dete će je tražiti učeći istovremeno prostorne odnose, napred, nazad, dole, napolju, unutra. Traženje i nalaženje je složena vežba koncentracije i pamćenja.

Kada dovoljno očvrsne i ovlada svim fazama kretanja, krajem devetog meseca počeće da se uspravlja tako što će sa puzanja po podu da pređe na puzanje uz zid i čvrste predmete u sobi. Dok se jednom rukom oslanja drugom se diže pri čemu će otkriti klečeći položaj u kome će se rado igrati.

Snežana Milanović, diplomirani medicinar fizioterapeut
Centar za korektivnu gimnastiku

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Odgovorite

Scroll To Top