Naslovna » Beba » Napredovanje » Pravila o stolici i urinu kod beba

Pravila o stolici i urinu kod beba

Kada beba ima prvu stolicu, koliko mokri, šta kada dođe do opstipacije, sve su to nezaobilazne teme nakon bebinog rođenja koje znaju da zabrinjavaju novopečene roditelje.

Prvu stolicu novorođenče ima tokom 24 nakon porođaja. Tu stolicu nazivamo mekonijum. Boja joj je zelenkasto-crna, nema miris, žilave je konzistencije poput paste. Novorođenče može takvu stolicu imati i 4-5 puta dnevno u prva 3-4 dana. Prelazne stolice novorođenčadi javljaju se između četvrtog i sedmog dana, a dnevno ih može biti od četiri do osam. Normalne stolice novorođenčeta javljaju se postupno početkom druge nedelje života. Kod novorođenčeta i dojenčeta (deteta od prvog meseca do godine dana) koji su dojeni stolica je zlatnožute boje, homogena, meke konzistencije poput paste, kiselkastog mirisa. U stolici se mogu videti i zrnate žućkaste grudvice pa i nešto sluzi i tekućeg dela. Broj stolica je od dve do četiri, ali značajno je da postoje individualne razlike, pa tako neka
dojenčad mogu imati 6-8 stolica ili stolicu posle svakog podoja, a druga isto tako zdrava dojenčad mogu imati jednu stolicu dnevno ili čak jednu u nekoliko dana (5-6 dana, pa i više).

Kod dece koja su hranjena adaptiranim mlekom izgled stolice se razlikuje: ona je bledožute boje, homogenija, čvršća, ne prijanja uz pelene. Broj stolica kod dece hranjene veštačkom hranom je od jedne do četiri dnevno, prosečno 1-2 dnevno.
Kako dete raste i prelazi iz dojenačkog uzrasta u doba malog deteta (od 1. do 3. godine) broj stolica se postupno smanjuje i obično ih je 1-2 dnevno. Takođe treba naglasiti da i u tom periodu postoje individualne razlike od deteta do deteta. Kako se dojenčetu uvodi dohrana, tako se menja i izgled stolice, a često i njena učestalost.

Opstipacija

Često je opstipacija, odnosno otežano pražnjenje creva, veliki problem roditeljima. Ako se dete napinje, stenje, pocrveni, skuplja nožice i često plače, mislimo da je opstipirano, ali to ne mora uvek biti tako. Ako je stolica normalne, meke konzistencije, to se ne smatra opstipacijom. Kod opstipacije stolice su suve i tvrde, njihovo izbacivanje može pratiti bol i naprezanje. Broj stolica je smanjen, dete prazni creva jednom svaki drugi ili treći dan. Ako dete ima stolicu svaki drugi ili treći dan, a izbacivanje stolice obavi bez napora i ona je normalne konzistencije, to ne smatramo opstipacijom. Zatvor postoji i ako dete ima stolicu svaki dan, a izbacivanje stolice je količinski malo, uz veliki napor.
Među uzrocima koji najčešće izazivaju opstipaciju kod dojenčeta jeste pogrešna ishrana (hrana bez celuloze i malo ugljenih hidrata, a dosta belančevina), a kod malog deteta uzrok je obično psihološki – greška u navikavanju deteta na kontrolisanu defekaciju, odnosno pražnjenje creva. Navikavanje deteta pre nego što je individualno sazrelo za tu funkciju, često i strogost ili kažnjavanje, detetu izazivaju strah i odbranu koja se više ili manje svesno izražava zadržavanjem stolice. Rešavanje opstipacije treba da se sprovodi uklanjanjem uzroka problema, odnosno pravilnom ishranom sa dosta tečnosti i prehrambenih vlakana kao ugljenih hidrata.

Zelena stolica

Zelene stolice označavaju se kao stolice gladi, ali ako dete dobro napreduje, odnosno dobija na težini, na njih se ne treba osvrtati. Stolice zelene boje najčešće nisu stolice gladi. Uzrok njihove pojave može biti uzimanje čaja, nekih lekova, nedovoljnog sisanja zadnjeg mleka, koje je bogato mastima i belančevinama, i oksidacija stolice. Najčešće nestaju primenom pravilnih tehnika dojenja kojima dete posisa dovoljnu količinu zadnjeg mleka.

Da li dete mokri dovoljno?

Novorođenče u pravilu mokri odmah nakon rođenja, a nakon toga može da prođe i 24 sata do ponovnog mokrenja. To je normalna fiziološka pojava jer se u prvim danima života novorođenčeta unosi malo tečnosti u odnosu na gubitak. Urin u prvim danima sadrži i veće količine kristala urata pa često možemo videti na pelenama ciglastocrvenkaste tragove koji ne trebaju biti uzrok zabrinutosti. Količina urina u prva 24 sata iznosi oko 15-60 ml i postupno raste, tako da desetog dana iznosi 200 ml. Kako dete raste, tako se povećava i količina dnevnog urina, koji je obično bezbojan. Tako kod dojenčeta ona iznosi 400-600 ml, a kod malog deteta 500-1000 ml. Broj pražnjenja bešike takođe se tako menja sa uzrastom, novorođenče i dojenče mokri i do 20 puta tokom 24 sata i danju i noću. Kako dete raste, tako se smanjuje i broj mokrenja. Malo dete mokri 8-24 puta. Kod novorođenčadi i dojenčadi mokrenje je nesvesno, refleksno. Malo dete tokom druge i treće godine postupno uspostavlja voljnu kontrolu bešike, u početku prvo danju, a posle i noću. Potpuna kontrola se uspostavlja u trećoj i četvrtoj godini života. Mokrenje treba da se odvija normalno bez napora ili boli. Mokrenje je kod novorođenčadi dobar pokazatelj da je dete dobilo dovoljno tečnosti, odnosno da je dojenje uspešno. U prvim danima dete mora da ima 4-5 mokrih pelena u 24 sata. Budući da je novorođenačka i dojenačka koža stalno izložena urinu, a često i stolici, u tom uzrastu se preporučuje češće menjanje pelena da bi se izbeglo delovanje štetnih produkata iz stolice i urina.

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top