Mona-Porodicni septembar
Naslovna » Deca sa smetnjama » Saveti roditeljima » Montesori program

Montesori program

montesori-program

 1. Praktičan život: Deca uče kako da vezuju pertle na cipelama, kako da okače jaknu na čiviluk, spremaju sama sebi užinu i piće, odlaze u kupatilo bez ičije pomoći i ukoliko nešto prosipaju uče se da to za sobom i počiste.
  Da li je vaše dete savladalo ove veštine pre polaska u prvi razred?
 2. Učenje kroz korišćenje čula: Vežbe su napravljene tako da deca koriste svih pet čula kako bi sticala znanja iz okoline. Na primer dete uči o lišću koje opada tako što koristi čulo dodira kako bi osetilo koliko je lišće krto.
  Boravite sa detetom u prirodi i pomozite mu da upozna dešavanja u prirodi.
 3. Jezik: Deca se podstiču da se izraze verbalno i uče da prepoznaju i da prate određena slova. To čini osnovu za kasnije učenje čitanja i pisanja.
  Čitajte detetu što više. Postavljajte mu pitanja vezana za tekst – priču koju ste pročitali. Objasnite mu nepoznate reči. Na taj način će dete naučiti da samostalno prepriča priču, obogatiće rečnik.
 4. Matematika i geometrija: Deca uče o brojevima uz pomoć ruku korišćenjem posebnih Montesori materijala, i tako savladavaju sabiranje, množenje i druge matematičke operacije sa lakoćom i radošću.
 5. Umetnost: Peta oblast koju ne treba zanemariti i kojoj se takođe posvećuje pažnja je učenje o muzici, umetnosti…

Sve oblasti koje se izučavaju su međusobno povezane. Igračke i didaktički materijali koji se koriste za učenje su postavljeni svugde po učionici, tako da dete kada uđe može da vidi šta je ponuđeno i da samo odabere zadatak – rad koji će rešavati prema sopstvenom interesovanju.
Za rešavanje zadatka koriste se knjige, slagalice, umetnički projekti….
Kada dete uspešno reši zadatak, ono svoj rad stavlja na policu i prelazi na rešavanje drugog problema.
Dnevni raspored predviđa igranje dece samostalno ili u grupama.

Većina edukatora radi sa decom jedan na jedan, ali najveći napredak je primećen kada deca rade međusobno. U Montesori školama, edukatori nisu jedini koji uče decu. Starija deca često pomažu mlađima učeći ih kako da savladaju pojedine veštine – vršnjačka edukacija.

Montesori program za školski i kasniji uzrast je predstavljen u knjizi Montesori danas.
Hajdi Majer-Hauzer je napisala odličan priručnik za roditelje i vaspitače koji se temelji na obrazovno-vaspitnom metodu Marije Montesori – Samostalna deca su srećnija.

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Odgovorite

Scroll To Top