Mona-- mart u dvoje
Naslovna » Porođaj » Priprema za porođaj » Porođaj u prisustvu muža

Porođaj u prisustvu muža

porodjaj-u-prisustvu-muza

Kada se govori o trudnoći većina pri tom misli isključivo na ženu koja nosi bebu i nalazi se u “drugom stanju”. Iako to podrazumeva i neizostavno učešće oca deteta retko ko u periodu od devet meseci, koliko je potrebno da dete dođe na svet, razmišlja o tome “kako on podnosi trudnoću”. O ovome se malo piše i još manje govori pa su mnogi očevi nepripremljeni na sve ono što ih čeka. Teško im je da razumeju sve promene kod svoje supruge a vrlo često nisu ni svesni koliko se u isto vreme i oni menjaju.

Stručna pomoć profesionalaca je svakako najbolje rešenje, ali i čitanje odgovarajuće literature koja je kod nas nažalost malobrojna, kao i razgovori sa parovima koji su imale slično iskustvo.

Najbolje je razgovarati sa lekarom koji vodi trudnoću i zato je dobro da na preglede odlazite zajedno. Tako se neposredno uključujete u sva zbivanja i imate priliku da dobijete odgovore na pitanja i dileme. Neka savetovališta imaju i psihologe sa kojima možete takođe da razgovarate.

Porođaj u prisustvu muža

Pripreme su najvažnije

Većina žena se plaši porođaja i iz tog razloga se odlučuje na neki vid pripreme (škola roditeljstva, psihofizička priprema za trudnice ili predavanja u savetovalištu). Danas u nekim porodilištima postoji mogućnost prisustva muža na porođaju što često može da odagna strah i odluku da se porađaj odvija u epiduralnoj analgeziji.

Ako se odlučite za zajednički odlazak na porođaj, pored obostrane želje morate da oboje budete pripremljeni za to. Neki od programa priprema za porođaj imaju i tu mogućnost, uslov je da je žena na vreme započela psiho-fizičku pripremu (od 26 nedelje trudnoće) i da ima saglasnost lekara ginekologa da može da radi vežbe napinjanja.

Praksa je da muž bude prisutan na poslednja 4 časa pripreme gde sazna na koji znak treba krenuti u porodilište, kako prorođaj teče, koliko može da traje, ko kakvu ulogu u tome ima i eventualne mogućnosti da u nekom trenutku porođaj ne može da se završi prirodno. Tokom pripreme prisustvuje vežbama napinjanja, tako da u porođaju pruža potrebnu podršku i pomoć što nekada može da bude presudno da li će se beba roditi prirodnim putem ili uz pomoć vakuma.

Pomoć muža na porođaju može biti izuzetno značajna

Odgovorite

Scroll To Top