Momenat za nju
Naslovna » Deca » Deca » Prezaštitnički roditelji

Prezaštitnički roditelji

Prezastitnicki roditelji

 

Prezaštitnički nastrojeni roditelji uglavnom žele da zaštite  svoju decu od bola, povreda, od nesreće, loših iskustava i odbacivanja, od tuge, neuspeha i razočaranja.

Kako deca odrastaju, oni se polako kreću ka trenutku u njihovom životu kada će postati odrasli ljudi. Napreduju od potpune zavisnosti u prvim godinama života do višeg stepena nezavisnosti u tinejdžerskim godinama, kada imaju mobilnost i sposobnosti koje su se u međuvremenu razvile. Roditelji mogu biti preterano zaštitnički nastrojeni prema  svojoj deci i pokušati da ograniče  stepen nezavisnosti. Postoje mnoge opasnosti sa kojima se deca mogu susresti u ciklusu odrastanja kao što su droga, alkohol, nasilje u školama. Zbog svega toga (a i opasnosti koje nisu navedene) roditelji mogu pomisliti da potpuno opravdano preterano štite svoju decu. Postoje, međutim, nuspojave prezaštitničkog roditeljstva. Evo nekih:

Nedostatak samopouzdanja
Prezaštitnički nastrojeni roditelji šalju deci poruku kako se ona ne mogu sama nositi sa životnim izazovima. To može dovesti do nedostatka samopouzdanja kod dece. Oni bi mogli pomisliti kako njihovi roditelji nemaju poverenje u njih, odnosno u njihovu sposobnost da će sami moći da  reše svoje probleme. Takva deca zaista ne mogu uspeti u životu bez „vodjstva“ svojih roditelja. Ili bar misle da ne mogu.

Iluzija kontrole
Roditelji „prezaštitnici“ čvrsto veruju da kontrolom štite svoju decu, međutim to je samo privid kontrole. Deca se, naročito u periodu adolescencije, mogu pobuniti protiv takve kontrole i razbiti ovu iluziju.

Preuzimanje rizika
Kada dođu u tinejdžerske godine, deca će većinu vremena provoditi bez roditelja. Ta sloboda može dovesti decu prezaštitnički nastrojenih roditelja u situaciju da moraju preuzeti veće rizike nego njihovi vršnjaci. To se može desiti zato što ova deca nisu mogla da  razviju  odgovornost za svoje postupke,s obzirom da su bila previše zaštićena. Tinejdžerske godine i nemogućnost preuzimanje odgovornosti za sopstvene postupke nisu dobra kombinacija.

Nedostatak samopoštovanja
Prezaštitničko roditeljstvo može uzrokovati nedostatak razvoja samopoštovanja kod deteta. To je zato što se detetu ne dozvoljava da se suoči sa izazovima bez roditeljske intervencije. Samopoštovanje kod dece razvija se  na način da se sami suočavaju sa izazovima (uspešno ili neuspešno), a to im može biti uskraćeno ako su previše zaštićeni.

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top