Naslovna » Trudnoća » Priprema za majčinstvo » Spremni dočekajte vašu bebu

Spremni dočekajte vašu bebu

spremni-docekajte-bebu

Počnimo od osnovnih stvari koje će vam trebati odmah po rođenju bebe
Prvo i osnovno su pelene (za jednokratnu upotrebu i pamučne za više upotreba), zatim švedska pelena, frotirsko ćebence, benkice, kapice, čarapice, kao i nosiljka („dunjica“) za iznošenje bebe iz bolnice (obavezno pripremite i osmeh za slikanje sa novim članom porodice i ponosnim tatom!).

Od garderobe bebi će biti neophodne i sledeće stvari: pamučna odelca, zeke, džemperići, pidžamice, portiklice, cipelice. Ukoliko je zima, biće joj neophodno i zimsko odelo za šetnju, kada bude spremna za to.

Najbolja odeća za bebu je ona od prirodnih materijala, koji se lako peru i održavaju. Pritom, odeća treba da ima i lako otkopčavanje (bolje kopče nego dugmad). Najbolje je da odelca imaju i kopče sa unutrašnje strane nogu, radi lakšeg menjanja pelena. Dalje, potrebno je da kupite opremu za kupanje bebe (kadica od čvrste plastike, bebi kupka, bebi ulje, peškiri, mleko i krema za negu od iritacija kože), zatim flašice, cucle, adaptirane mlečne formule, laže, opremu za sterilizaciju pribora za dojenje, štapiće za uši, fiziološki rastvor, AD kapi, vlažne maramice, meku četku i češalj za kosu, makazice sa zaobljenim vrhovima, toplomer, krevetac, posteljinu, ćebence (koje se lako pere).

Vodite računa da krevetac bude bezbedan i napravljen po standardima
Najsigurniji su oni kod kojih se podešava visina dušeka, a treba i da imaju stranu koja se spušta. Morate voditi računa i da se dušek savršeno uklapa u ram, da se ne bi stvorili otvori u kojima bi dete moglo da se zaglavi. Ukoliko koristite polovan, tj. već ranije korišćen krevetac, proverite njegovu stabilost i promenite dušek.

Kad su u pitanju kolica, ona su obično praktična i prate rast bebe. Izbor zavisi od životnog stila i klimatskih uslova. Birajte kolica kod kojih je moguće menjati položaj sedišta, da beba može da gleda u oba smera, okrenuta ka vama licem ili leđima. Danas postoje praktična multifunkcionalna kolica kod kojih je moguće montiranje i sedišta za auto.

Kada su u pitanju sedišta za auto, nikako nemojte koristiti polovno, ukoliko niste sigurni u kakvom je stanju, radi sigurnosti vašeg deteta. Najbolje je novo i ono mora biti u skladu sa uzrastom i težinom deteta i napravljeno po svim standardima bezbednosti.

Pored ovoga, postoje i stvari koje nisu osnovne i neophodne u prvom trenutku ali polako možete uzimati u obzir i njihovu kupovinu. U to spada podloga za prepovijanje, termometar za spavaću sobu i za kupanje, torba za nošenje bebinih stvari, kao i igračke koje su takođe važne za stimulisanje bebe, a u prve obično spadaju raznobojne zvečke, muzičke kutije ili plišane, mekane igračke. Vodite računa prilikom kupovine da muzičke igračke nisu preglasne i iritirajuće, a da one mekane mogu da se peru.

Naravno, vi ne možete uticati na izbor igračaka kojima će rodbina i prijatelji obasipati vašeg malog miljenika porodice, ali vodite računa da beba ne bude opkoljena velikom količinom plišanih igračaka, jer one mogu biti sakupljači prašine koja može da iritira bebu.

Možda će vam sve delovati komplikovano i bićete opterećeni mnoštvom informacija i obaveza, ali u svemu tome, treba i da nađete vremena za uživanje sa vašom bebom u trenucima koji se nikada više neće vratiti. Vreme će brzo proleteti, a možda nećete ni osetiti kako je vaša mala „mrvica“ izrasla u već veliko dete, koje će sa sobom donositi nove obaveze ali i nova uživanja. Mnogim roditeljima je žao što nisu više uživali u prvim mesecima bebinog života jer su bili opterećeni velikom promenom u životu, strahovima i mnogim obavezama. Spremni dočekajte vašu bebu.

Zapamtite da je rođenje deteta i briga o malom krhkom stvorenju, koje zavisi od vas, iskustvo puno radosti, u kojem treba da nalazite maksimalno uživanje.

Hvala sajtu bebinizbor.com

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Odgovorite

Scroll To Top