Mona Wellness priča u dvoje
Naslovna » Dešavanja » Svetski dan borbe protiv trgovine ljudima

Svetski dan borbe protiv trgovine ljudima

svetski-dan-protiv-trgovine-ljudima

Svetski dan borbe protiv trgovine ljudima, 30. jul, je prilika da se podsetimo na milione onih koji se u ovom trenutku žrtve modernog ropstva – seksualne ekspolatacije, prinudnog rada i najgorih oblika dečijeg rada.

Ovo je trenutak i kada moramo da se prisetimo i potreba žrtava u trenutku izbavljenja, kao i načina na koje možemo da učestvujemo u suzbijanju ovog, nažalost sveprisutnog fenomena.

Ustanovljen novembra 2013. godine u okviru rezolucije „Poboljšanje koordinacije napora protiv trgovine ljudima“, usvojene na 68. zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, a u kontekstu potrebe podizanja svesti o situaciji žrtava trgovine ljudima i u cilju promocije i zaštite njihovih prava.

Trgovina ljudima je teško krivično delo i ozbiljan društveni problem, jer najdrastičnije ugrožava osnovna ljudska prava – pravo na život, na slobodu izbora, na slobodu kretanja. Iako danas većina zemalja tvrdi da se kod njih ljudska prava i slobode u potpunosti ostvaruju, fenomen ropstva u 21. veku nije iskorenjen. Milioni žena i dece, ali i muškaraca, su primorani na pružanje seksualnih usluga, rad u kućama, rad na plantažama, prosjačenje i eksploatisanj na druge načine.

Svetski dan borbe protiv trgovine ljudima

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Odgovorite

Scroll To Top