Mona Wellness priča u dvoje
Naslovna » Trudnoća » Trudnoća po nedeljama » 12. nedelja trudnoće

12. nedelja trudnoće

12.nedeljatrudnoce

 

Završena je embriogeneza. Vaša beba se od sada zove fetus i kompletno je razvijena. Osim organa, razvijeni su prsti na rukama i nogama, a palac počinje da se razlikuje od drugih prstića. Beba pliva unutar materice, njeni pokreti su spontani, ali nisu voljni i ove pokrete još uvek ne možete osetiti. To je normalno, jer pokreti moraju biti dovoljno jaki, a beba dovoljno velika da bi ih majka mogla osetiti.

Ove nedelje se kod bebe javljaju refleksi. Bebini prsti će uskoro moći da se pokreću da se stežu u šaku i da se otvaraju. Prstići na nogama će moći da se savijaju, a i mišići na očima će moći da se grče. Usta će uskoro moći da prave pokrete koji su važni za sisanje. Organi za varenje počinju da ubrzavaju svoj razvoj i jače se povezuju za pupčanu vrpcu. Bubrezi će početi da stvaraju urin.
Nervne ćelije se umnožavaju velikom brzinom, a broj sinapsi u bebinom mozgu vrtoglavo raste. Sada bebino lice jako liči na čovekovo. Uši su se razvile i na svom su mestu, a oči su se sa strana usmerile napred.

Od glave do pete beba je duga oko 5cm i teška je oko 15 grama.

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top