Naslovna » Trudnoća » Trudnoća po nedeljama » 13. nedelja trudnoće

13. nedelja trudnoće

13.nedeljatrudnoce13. nedelja trudnoće

Bebi su se do sada pod desnima već razvili svi mlečni zubi koji će na sunce izaći tek posle rođenja, u 6. mesecu od rođenja ili još kasnije.

Ove nedelje su burna dešavanja u stomaku bebe.

Creva bebe su do sada bila deo pupčane vrpce. Sada se pomeraju dublje u unutrašnjost trbušne duplje. Jetra počinje izlučivati žuč. Gušterača – pankreas već počinje sa lučenjem insulina. Insulin glukozu prerađuje u glikogen, brine se za ravnotežu šećera u krvi.
Ove nedelje i glasnice počinju da se formiraju. Kako su se oformile čućete odmah na rođenju. Čuven je prvi plač bebe koje majke pamte. Ujedno, prvi plač bebe govori mnogo o bebinom opštem stanju.

Lice bebe se svaki dan sve više očovečuje: oči se pomeraju prema sredini lica (na početku razvoja bile su više sa strane glave), uši su već na svom pravom mestu. Beba već vežba mišiće na ustima potrebne za sisanje. Glava više nije onoliko neproporcionalna u odnosu na telo.

Kičmena moždina, jetra i slezina počinju sa stvaranjem krvnih ćelija.

Na ultrazvučnom pregledu ginekolog već može da vam otkrije pol deteta pod uslovom da dete stoji tako da vidimo genitalije. Ako se dete stidi i ne dozvoljava da mu vidite pol sačekajte sledeći ultrazvučni pregled. Bitno je da se beba pravilno razvija.

Beba je sada teška oko 28 grama, a isto toliko teži i plodova voda. Dugačka  je od 6 do 8 santimetara.

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top