Naslovna » Trudnoća » Trudnoća po nedeljama » 14. nedelja trudnoće

14. nedelja trudnoće

14. nedelja trudnoće – glasne žice ne mogu još uvek da proizvode zvuke, s obzirom na to da Vaša beba pliva u tečnosti. Ali ona je već spremna za taj prvi glasni plač nakon rođenja.

14-nedelja-trudnoce

14. nedelja trudnoće

Vaša beba

Usta Vašeg fetusa mogu da se otvarataju i zatvaraju i počinju da prave pokrete gutanja i sisanja. Ovi facijalni mišići sada stvarno počinju da se uvežbavaju.

Jednjak, dušnik, grkljan i glasne žice su na svom mestu. Naravno, glasne žice ne mogu još uvek da proizvode zvuke, s obzirom na to da Vaša beba pliva u tečnosti. Ali ona je već spremna za taj prvi glasni plač nakon rođenja.

Sa svakom nedeljom koja protiče Vaš fetus izgleda sve sličnije maloj osobi koju ćete upoznati kada se porodite. Do sada su se oči pomerile do njihovog odgovarajućeg mesta na vrhu lica, a uši se pomeraju od vrata prema stranama glave. Vilica je već neko vreme potpuno formirana, a nepca se sada zatvaraju od napred ka pozadi.

Vaša beba je teška oko 55 grama i dugačka 8-11 cm.

14. nedelja trudnoće

Mama

Sve šira materica. Gubite struk? To je zato što Vaša materica počinje da se izdiže iznad pubične kosti. Možda nećete biti u mogućnosti to da osetite, posebno ako je ovo Vaša prva trudnoća. Vaš lekar, međutim, zna šta treba da gleda i zabeležiće veličinu Vaše materice merenjem od Vaše pubične kosti do vrha materice, koje se naziva fundus, tokom svake Vaše prenatalne posete. Kasnije će ovo merenje biti pokazatelj koliko dobro se odvija Vaša trudnoća. Upravo sada visina fundusa iznosi oko 14 centimetara iznad ruba pubične kosti. U dvadesetoj nedelji, on će biti oko 20 centimetara.

Mnoge trudnice osećaju da je njihov nos stalno zapušen, što im otežava disanje. Zapušenje se dešava zato što hormon progesteron povećava cirkulaciju u sluznicama nosa, čineći ih natečenim. Ovo stanje se naziva trudniči rinitis – odnosno trudnička prehlada i, nažalost, ne može Vam puno toga pomoći. Možete pokušati da koristite ovlaživač prostorija kako bi Vam nos bio manje suv. Postarajte se da izbegavate sprejeve za nos sa antihistaminicima ili neko drugo sredstvo za ovakve simptome bez saveta Vašeg lekara. Vodite računa o upotrebi lekova u trudnoći.

Evo nekoliko predloga za uspostavljanje kontakta sa vašom bebom.

Čitajte vašoj bebi. Čitanje bebi je dobra navika koja će prerasti u ritinu po rođenju.

Pevajte ili razgovarajte sa vašom bebom – Vaša beba može da prepozna vaš glas i da se umiri od njega. Pevajte uspavanke ili razgovarajte sa vašom bebom tokom dana.

Odaberite muziku za vašu bebu.

Dodirujet Vaš stomak i razgovarajte sa vašom bebom dok ste opušteni.

Zamislite bebu. Provedite neko vreme zamišljajući svoju bebu. Zamislite kako pliva u plodovoj vodi ili kako vas “šutira”. Evo još nekih predloga za ranu stimulaciju.

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top