Naslovna » Trudnoća » Trudnoća po nedeljama » 15. nedelja trudnoće

15. nedelja trudnoće

15. nedelja trudnoće – Krajem ove nedelje struktura kose Vaše bebe biće utvrđena za čitav život.

15-nedelja-trudnoce

15. nedelja trudnoće

Može da se desi da u ovom periodu nikne malo kose, iako kosa uobičajeno nije vidljiva još nekoliko nedelja. Naravno, ovo nije garancija da će Vaša beba biti rođena sa puno kose – mnoge bebe ostaju ćelave do nekoliko meseci nakon rođenja. Veoma fina, mekana dlaka zvana lanugo se takođe javlja po čitavom telu Vašeg fetusa. Ova paperjasta dlaka, koja štiti nežnu kožu od amnionske tečnosti, obično nestaje pre ili posle rođenja.

Ispod tih lanugo dlačica nalazi se fini sloj kože kroz koji možete da vidite krvne sudove koji već transportuju krv. Nastavlja se razvoj usta. Vaša beba možda upravo sisa palac – pokušajte da je zamislite. I pokreti lica sada su redovni. Možda se osmehuje, ili se mršti. Na koga li liči?

Kada biste mogli da zavirite u Vašu matericu, videli biste sićušni fetus koji teži negde oko 50-70 grama i koji je dugačak 10-11 cm. Veličine je manjeg grejpfruta.

U ovom periodu mučnina i umor koje ste osećali u prvom tromesečju verovatno će početi da slabe. Mnoge žene govore da se tokom ovog perioda osećaju energičnije. Ako ste jedna od srećnica koja ima slobodnog vremena, uživajte. Šetajte, sadite cveće ili počnite da planirate dečiju sobu.

Sada je vreme za prve otoke na rukama i nogama. Steže vas burma? Patike su vam jedino udobne? Otečene noge i članci su uobičajeni.

15. nedelja trudnoće

Otoci se javljaju kada je tečnost potisnuta iz krvotoka u meko tkivo. Kao i kod mnogih nelagoda u trudnoći, uzrokovani su povišenom krvnom cirkulacijom kroz Vaše telo i pritiskom Vaše rastuće materice na karlične vene. Najbolji način za sprečavanje otoka je pomoću blagih vežbi: šetnjom, plivanjem, smanjenjem soli u hrani. Takođe, često se odmarajte sa podignutim nogama. Urolajte ćebe i stavite ga ispod dušeka na mestu gde su vaše noge, tako će vam tokom sna noge biti blago podignute.  Unosite osam čaša vode svakoga dana, oko 2 litra. Ako budete osetili da su Vam noge ili ruke malo punije, ili ako su Vam lice i oči naduti obratite se Vašem lekaru.

Isti hormoni zbog kojih raste kosa na bebinoj glavi mogu uzrokovati da Vaša kosa postane deblja… ili da Vam opada. Bez panike. Kada se porodite sve će doći na svoje.

Ako se pitate kako će Vaša beba izgledati evo nekoliko primera dominantnih i recesivnih osobina koje vaša beba može imati.

Kosa
Tamna kosa je dominantna crta. Plava i crvena kosa su recesivne. Kovrdžava kosa je dominantna i ravna kosa je recesivna.

Boja očiju – Braon oči su dominantne. Plave, zelene ili smeđe oči su recesivne.

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top