Naslovna » Trudnoća » Trudnoća po nedeljama » 6. nedelja trudnoće

6. nedelja trudnoće

6. nedelja trudnoće

6.nedeljatrudnoce

Stigli ste do šeste nedelje trudnoće. Do sada ste se verovatno oslobodili od početnog šoka da ste u drugom stanju.

Počnite da se raspitujete o porodilištima. Najiskrenije će vam predočiti situaciju o porodilištima žene koje su se već porađale: kakav je odnos medicinskih radnika prema porodiljama, kakvo je stanje u bolnici, postoji li mogućnost epiduralne anestezije, da li muž može da prisustvuje porođaju, da li postoji bebi frendli

Možda vam se čini da je rano za ovakva raspitivanja. Verujte mi da će vaša trudnoća ići brže nego što mislite. Ako ste se već porađali znate sve unapred.

6. nedelja trudnoće

Beba
Beba je dužine 4 do 6 milimetara (veličine zrna graška). Teška je oko 0,4 grama. Bebine oči, uši, usne, jezik i usta se sada formiraju. Bebin mozak i kranijalni nervi se takođe formiraju. Bebino srce već kuca ujednačenim ritmom i to oko 150 puta u minuti. Ta frekvencija, dvostruko brža od frekvencije otkucaja srca odrasle osobe, neće se bitno menjati sve do rođenja.

Ove nedelje formiraju se i moždane hemisfere pa je čak moguće zabeležiti moždane talase. Na bebinom telu koje je zakrivljeno u obliku slova C pojavljuju se mali pupoljci iz kojih će razviti ruke i noge. Uprkos ovim uzbudljivim događajima u vašem telu, trudnoća se spolja još uvek ne primećuje. Vidljivi znakovi u ovoj fazi spadaju još uvek u rane simptome trudnoće, među kojima su nabrekle grudi, umor i promene raspoloženja te mučnine ponekad praćene i povraćanjem. 

6. nedelja trudnoće

Mama

Ako niste imali jutarnje mučnine, možda ćete početi da ih primećujete ove nedelje. Mučnina i povraćanje su uobičajene tokom prvog trimestra. Vaše grudi postaju osetljive. Osećate polako da vam se stomak širi. Počnite da razmišljate o trudničkoj garderobi.

Šta raditi…>>

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top