Naslovna » Trudnoća » Trudnoća po nedeljama » 20. nedelja trudnoće

20. nedelja trudnoće

20. nedelja trudnoće

Vaša beba istinski počinje da doživljava svet oko nje, iako za sada u ograničenom obimu. Njen mozak radio je prekovremeno, razvijajući nervne centre posvećene čulima, koja sada oživljavaju. Beba mnogo vidljivije odgovara na promene u okruženju: na Vaše aktivnosti, zvuke iz okruženja, čak i na ukus amnionske tečnosti. Nastavite sa prenatalnom stimulacijom.

20-nedelja-trudnoce

20. nedelja trudnoće

Verovatno ste osetili da se Vaša beba kotrlja, roni i udara unutar Vašeg stomaka. Sada ćete možda osetiti i ritmično udaranje i trzanje. Vaša beba štuca. Mnoge bebe počinju da štucaju u materici, moguće zbog toga što nezrela dijafragma ima grčeve. Ne možete ništa uraditi da zaustavite štucanje, ali i ne trebate – ono neće škoditi Vašoj bebi sada ili kad se rodi.

Nakon formiranja teksture kože na glavi i same kose pre nekoliko nedelja, Vaša beba se kreće prema novoj fazi: rastu kose. I to nije lanugo, već prava dlaka. Većina ove kose će početi da otpada dve nedelje nakon porođaja. Nemojte da brinete. Vašoj bebi će postepeno da raste stalna kosa, koja će verovatno biti svetlije boje nego ona kosa s kojom se rodila.
Kosti unutrašnjeg uha su sada u potpunosti formirane, a nos počinje da dobija svoj prepoznatljiv oblik.

Težina Vaše bebe je oko 220-250 grama i dugačka je oko 22 cm. Sada bi Vaša beba mogla da stane na dlan Vaše ruke.

Sada ste verovatno počeli da osećate udarce prilično redovno od vašeg malog fudbalera. Kasnije tokom trudnoće brojanje udaraca bebe pomaže u potvrđivanju da je sa Vašom bebom sve u redu.

20. nedelja trudnoće

Prešli ste polovinu Vaše trudnoće. Prevalili ste dug put tokom ova četiri i po meseca. Vaša materica je sada tri puta veća nego na početku. Kada je Vaš lekar bude merio, verovatno će već biti u visini pupka. Od sada pa na dalje, Vaša materica će rasti samo jedan centimetar svake nedelje dok se ne porodite.

Verovatno imate zakazan ultrazvuk za sredinu trudnoće (između 18. i 22. nedelje).
Vaš lekar želi da obavi ultrazvuk tokom ovog perioda zbog različitih razloga: da potvrdi termin porođaja, snimi eventualna oštećenja i da proveri da li je posteljica na pravom mestu. Ultrazvuk Vam daje i priliku da brojite prste na bebinim rukama i nogama, da saznate pol bebe (ako želite) i da Vas uveri da je sve u redu. Tražite da Vam lekar odštampa sliku vaše bebe. Sačuvajte je. To je prva “fotografija” koju treba čuvati.

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top