Mona Wellness priča u dvoje
Naslovna » Trudnoća » Trudnoća po nedeljama » 40. nedelja trudnoće

40. nedelja trudnoće

40-nedelja-trudnoce

Nakon nedelja čekanja i priprema, beba se konačno rađa. Ili možda još nije rođena. Samo 5% trudnica se porodi tačno u predviđenom terminu. Beba se rađa sa prosečnom težinom od 3500 grama i dužinom od 48-51 santimetar.  Oko 15 posto bebine mase čine masne naslage, a grudi su isturene. Kosti lobanje još nisu spojene kako bi se prilikom porođaja mogle i malo preklopiti i tako olakšati bebi prolazak kroz porođajni kanal. Nemojte se iznenaditi ako glava vaše bebe odmah nakon porođaja ima nepravilan, duguljast oblik. To je sasvim normalno i brzo će se ispraviti.

Prilikom porođaja posteljica će se oguliti sa zida materice, a pupčana vrpca prestaće da funkcioniše kada vaša beba prvi puta udahne. Kada prvi put udahne, doći će i do promene u strukturi njenog srca i arterija koje će joj voditi krv do pluća.Vaša beba je verovatno jedna od 95% beba koje su spremne da izađu, glavom okrenuta na dole i duboko postavljena u dnu karlice.

Do 40. nedelje imuni sistem vaše bebe je i dalje nezreo i vaša beba i dalje dobija antitela kroz posteljicu. Posle rođenja vaša beba će primati antitela iz vašeg mleka.

Proverite da li je vaš mobilni telefon napunjen. Proverite još jednom ko će vam čuvati starije dete dok ste vi u bolnici, ako imate starije dete.

Odlična metoda za ublažavanje stresa pred porođaj je vođenje dnevnika. Počnite da zapisujete iz sata u sat sve što vam se događa vezano za porođaj. Najiskrenije zabeležite sve vaše misli i dešavanja oko vas. Takav dnevnik je dragocena uspomena.

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top