Naslovna » Trudnoća » Pregledi u trudnoći » Anemija u trudnoći

Anemija u trudnoći

anemia

U trudnoći kao i izvan trudnoće, najčešće od svih su hipohromne anemije. One su obično posledica nedovoljnog unošenja ili poremećene apsorpcije gvožđa ili gubitka krvi, usled produženih dugotrajnih, manje ili više oskudnih krvarenja. Pojavi hipohromne anemije u trudnoći ide na ruku i povećana potreba za gvožđem kod trudnica, jer se u njihovoj cirkulaciji povećava apsolutan broj eritrocita i količina hemoglobina i moraju biti zadovoljene potrebe ploda u gvožđu. Ovakve anemije lakše se javljaju kod žena koje su i pre trudnoće bile naklonjene ovoj bolesti.

Kod hipohromnih anemija simptomi u najvećoj meri zavise od stepena i trajanja bolesti. Oni se najčešće ispoljavaju u drugoj polovini trudnoće, kada je i potreba za gvožđem u organizmu trudnice najveća.

Početni i laki slučajevi obično protiču bez naročitih simptoma. U takvoj situaciji trudnica je blede kože i vidljivih sluzokoža i lako se zamara. Bolest se u ovoj fazi i pored oskudnih simptoma otkriva na osnovu pregleda krvne slike, koji se vrši rutinski kod svih tudnica već na početku trudnoće i ponavlja u više navrata sve do porođaja.

U srednje teškim i teškim slučajevima javljaju se već izraženiji simptomi: trudnica se žali na zamor, dispneu (otežano disanje), lupanje srca. Trudnica je upadljivo bleda i otečena. Nadalje ona obično pati od stomačnih smetnji.

Terapija se sprovodi davanjem preparata gvožđa.
Vrlo je važno, da i pored preparata gvožđa trudnica uzima folnu kiselinu i dovoljne količine hrane koja sadrži gvožđe.

 

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top