Naslovna » Deca sa smetnjama » Saveti roditeljima » BEBA – SUPERHEROJ UČENJA!

BEBA – SUPERHEROJ UČENJA!

Postoji mišljenje da su sposobnosti i temperament urođene osobine i da je jasno od rodjenja da li je dete pametno ili ne. Mnogi naučnici su proučavali fiziologiju mozga i dečiju psihologiju i slažu se je da je iskustvo deteta do 3 godine osnova za razvoj njegovih mentalnih sposobnosti.
Po pravilu, roditelji misle da će najbolje vreme za razvoj deteta početi nakon 3 godine, ali prema novijim dostignućima nauke, tada je već kasno.

Svako dete može da nauči bilo šta, samo ako imamo adekvatan način da ga to i naučimo. Obično ako dete ima razvojno zaostajanje, njegovi roditelji ne nameravaju da razvijaju njegove veštine i talente već misle da je dovoljno učenje da čitaju i pišu. Ali iskustvo je pokazalo da čak i deca sa razvojnim zaostatkom mogu biti funkcionalno obrazovana. Ako nema razvojnog zaostajanja, celokupan napredak bebe zavisi od okruženja u kojem roditelji i negovatelji imaju
najveći uticaj.

Stvaranje genija nije cilj ranog razvoja deteta i ne bi trebalo nikada ni da bude. Stvarna svrha učenja je da se dete oseća dobro u savremenom društvu. Uzmimo na primer učenje stranih jezika, koje olakšava deci mogućnost komuniciranja sa različitim ljudima i drugim kulturama. Cilj nije podići profesora lingvistike, već pružiti detetu širinu. Struktura mozga se formira do tri godine. Većina novorođenih nervnih ćelija ne funkcioniše; one se neprestano povezuju i formiraju čvrste veze koje su osnova učenja. Smatra se da sa svakim danom od rođenja, beba sve manje uči. Dakle, juče je lakše učila nego danas. To ne znači da
nema koristi za razvoj i edukaciju deteta nakon 3 godine, ali je neophodno započeti njegov razvoj u ovom dobu.

Važno je dati detetu što više znanja. Mnoštvo lekcija može uticati na njega, ali s druge strane, ako dete ima potpunu slobodu, što mnogi psihologi predlažu, to ga neće dovesti do pozitivnog rezultata. Lekcije i sva učenja treba zasnivati na igrama, najpovoljnijem načinu učenja za dete. Sećate li se događaja kada ste imali godinu dana? 90% bi odgovorilo da ne, jer, po pravilu, sva sećanja su iz kasnijeg doba. Ali postoji neverovatna činjenica. Ako ste u detinjstvu učili nekoliko jezika, a zatim koristili samo jedan od njih, verovatno biste se setili stranog jezika koji ste naučili ako ste se našli među ljudima koji su ga govorili. To je jedan od dokaza da svom detetu treba da date što više veština i znanja, jer će mu biti od koristi u budućnosti. Dokle god ne očekujete vidljive rezultate u uzrastu od 2-3 godine, na dobrom ste putu. Budite uporni, ponovite priču i 50 puta, ako je dete traži. Ako vas pita nešto što mislite da nije za njihov uzrast, nađite način da istinito odgovorite i objasnite tako da to dete razume. Znate i sami da se oni neće zaustaviti ako im ne objasnite.
Razgovarajte sa svojim detetom od prvog dana. Čekanjem da ono poraste i može da vam odgovori izgubićete dragoceno vreme a dete će kasniti sa razvojem govora. Možda izgleda kao da vas ne razume, ali to ne znači da ne upija svaki vaš pogled, dodir, atmosferu oko vas. Isto je i kada detetu pevate. Ne očekujte da će vam zameriti ako ne pevate savršeno tačno ali će upiti sigurnost, radost i spokoj.
Najefikasniji način da dete nauči nešto je da izazovete njegovo interesovanje. Možete da ga prisilite na učenje, ali to će jednostavno rezultirati time što će doći do otpora. Naš cilj je da kroz igru i razgovore probudimo radoznalost i maštu dece i tako im omogućimo da ono što ih interesuje i razumeju. Takođe, da im ponudimo najrazličitije moguće sfere budućih interesovanja kako bi razvijali radoznalost, važnu kariku svakog učenja.

Marijana Milošević Simić
Muzička radionica za bebe Bim Bam
Autor knjige “Više od muzičke igre”-https://roditeljsrbija.com/vise-od-muzicke-igre/

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top