Naslovna » Obrazovanje » Studiranje u inostranstvu » Prednosti obrazovanja u Sloveniji

Prednosti obrazovanja u Sloveniji

 2TM Studiraj u Sloveniji

Slovenija kao akademska sila u usponu ima 5 univerziteta, 48 samostalnih visokoobrazovnih institucija i 46 viših škola.  Univerzitetski gradovi su Ljubljana, Maribor, Nova Gorica i Kopar. Diploma stečena na bilo kom fakultetu u Sloveniji je diploma stečena u Evropskoj uniji i priznata je u skoro svim zemljama sveta.

Na svim slovenačkim fakultetima nastava se odvija po bolonjskom procesu. Osnovne studije traju 3 godine, master 2 i doktorske studije 3. Postoje i programi sa integrisanim sistemom studija 4 + 1, kao i dvogodišnji programi na višim školama gde se veliki akcenat stavlja na praktični deo studija.

Jedna stvar koja bi mogla da obraduje sve buduće brucoše je da na slovenačkim fakultetima ne postoje prijemni ispiti. Izuzeci su samo umetničke akademije, arhitektura, zubna protetika i sportski fakulteti. Takođe, svi kandidati imaju pravo da na 3 želje, odnosno mogu da se prijave na 3 studijska programa. Studijski programi na koje se kandidat navodi, ne moraju da budu srodni i na istom fakultetu

Međutim, najveća prednost za studente iz Srbije (kao i BiH, Crne Gore i Makedonije) je ta da su za njih studije u Sloveniji potpuno besplatne! Obzirom da je bilateralni sporazum između Srbije i Austrije  po kom su studenti iz Srbije u Austriji imalo pravo na besplatno školovanje istekao, Slovenija ostaje jedina zemlja u EU gde budući studenti iz Srbije imaju pravo na besplatno školovanje.

Slovenija je i jedina zemlja u EU gde studenti iz Srbije imaju pravo da legalno rade tokom studija i na taj način zarade sebi za džeparac, a ako su vredni čak i više od toga.

Kao odgovorna država sa jakom socijalnom politikom, Slovenija svim svojim studentima subvencionira ishranu i prevoz. Studentska ishrana funkcioniše kroz sistem studentskih bonova, dok subvencije na prevoz pored gradskog prevoza obuhvataju i železnički.

Dosadašnja iskustva govore da su studenti iz regiona jako zadovoljni kvalitetom studija, ali i načinom života u Sloveniji uopšte.

Ako želite da saznate kako na najlakši način možete da dođete do svih ovih prednosti obarite se firmi 2TM.

Izgradite budućnost – studirajte sa 2TM!

 

 

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top