Naslovna » Porodica » Saveti za mame i tate » Neću ni kako ja hoću

Neću ni kako ja hoću

necu-ni-ja-kako-hocu

Da li i vaše dete prolazi kroz fazu: „Neću ni kako ja hoću“?

Dvogodišnjaci umeju biti zaista naporni. Do juče ste umeli o svemu da se dogovorite, ali danas Vam se Vaše dete i te kako suprotstavlja. Ono ispituje svet oko sebe. Pokušava da sazna do koje granice može da ide. I veoma dobro zna da manipuliše.

Prkos i inat je veoma izraženo tokom druge godine. Vi mu kažete jedno, a ono uradi sasvim drugačije, iako ste poprilično sigurni da Vas je razumelo na pravi način. Ovaj period počinje da liči na „mali pubertet“, iako je Vaše dete još uvek daleko od njega.

Vi ne prepoznajete sebe. Počinjete da vičete i kažnjavate svoje dete. Ono Vas veoma lako može isterati iz takta, onako kako niko do sad to nije uspeo. I shvatate da ste u mnogim situacijama tokom dana nervozni, iako do sad to niste bili, barem ne u tolikoj meri.

Jedna dobra vest: niste sami. Mnogi roditelji čija deca prolaze kroz ovaj razvojni period se žale na identične probleme. Zato, pokušajte da se smirite. Nemojte dozvoliti detetu da Vas do te mere istera iz takta. Na kraju, Vi ste ipak roditelj. Vi ste ti koji morate imati strpljenja, upornosti i smirenosti za svaki problem na koji nailazite u dečijem razvoju.

To ne znači da ćete na svaki problem reagovati isto. Neke ćete rešavati sa lakoćom, dok ćete se oko drugih poprilično namučiti. Vi ste svom detetu ne samo roditelj, nego i učitelj. Pokažite mu da se ništa ne dobija plačem, manipulacijom, vriskom i bacakanjem.

Da li i vaše dete prolazi kroz fazu: „ Neću ni kako ja hoću “?

Recimo, ako Vašem detetu kažete da pospremi svoje igračke…>>

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Odgovorite

Scroll To Top